Beste meieriprodukt: RØROS SMØR!

29.12.2013

Røros smør er kåret til årets beste meieriprodukt. – Vi er meget stolte over denne store anerkjennelsen! Det finnes utrolig mange spennende meierivarer, og det kommer stadig flere kvalitetsprodukter. Røros Smør har konkurrert i en hard klasse, det betyr veldig mye at det kåres til nasjonens beste meieriprodukt, sier meieribestyrer Trond V. Lund.

I tv-serien Det Norske Måltid besøker Arne Hjeltnes og Heine Totland ulike deler av landet på jakt etter kvalitetsråvarer. Parallelt med opptakene har det foregått utvelgelse av kandidater til kåringen av nasjonens beste mat- og drikkeprodukter. Episode 7 med utdelingen av prisene blir sendt på TV2 29. desember kl 21.45.

Produktet ble vurdert etter smak og regional tilknytning, der smak ble lagt mest vekt på. Det er et friskt produkt, med en flott balanse mellom salt og syre og har en fin farge. Produktet har gode egenskaper og er et anvendelig produkt i matlaging. Helhetlig oppleves produktet som ett kvalitetsprodukt med klar og tydelig identitet. Årets vinner er en godt etablert bedrift og har tidligere fått spesialitetsmerket for unik smak og produktet er også Debio-godkjent, sier juryen som har bestått av Gunnar Hvarnes (bronse Bocuse d’Or 2011), Magne Christensen (Gastronomisk Institutt), Anne Karine Statle (Lofotenmat), Synne V. Rogn (Norges Bondelag), Svein Magnus Gjønvik (Matakademiet), Gunnar Nagell–Dahl (Matattaché fylkesmannen i Hordaland), Åse H. Hørsdal (Agder Mat Foredling). Prisen ble delt ut av nestleder i Bondelaget, Brita Skallerud under Matgallaen i Stavanger.

Rørosmeieriet har utviklet resepten på Økologisk Røros Smør etter inspirasjon fra Ingrid Skanckes tradisjonelle smøroppskrift. Ingrid bor i Djupsjølia ved Røros og var blant de siste i Rørostraktene som lagde smør hjemme på gården i ei tradisjonell «kinnbytte». Ingrid Skancke beskrev det perfekte smøret slik: «Smøret ska vårrå åpent med dråppåa og nåen saltkoinn». Røros Smør lages av ekte, naturlig langtidssyrnet rømme som kjernes i en stor kjeglekjerne (kinne). Etter kjerning knas uraffinert havsalt inn, før smøret pakkes i 250 g-pakker i en smørpakkemaskin fra 1950-tallet. Det tilsettes ikke farge, aroma eller vann i Røros Smør. Smøret er ikke så kompakt som de fleste andre smørtyper, du kan skimte saltkorna i smøret, og står smøret ei stund i romtemperatur kan du se små vannperler på overflaten.

– Vi startet produksjonen av Røros Smør i 2002 med 3 tonn. I år har vi produsert ca 105 tonn Røros Smør og kinna går nesten hver dag også i jula. Vi opplever at norske forbrukere blir stadig mer bevisste på kvalitet, naturlige råvarer, økologisk mat og norsk lokalmat, sier meieribestyrer Lund.

Ren Mat sender en velfortjent gratulasjon til Rørosmeieriet!

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører