Hvor sur er eplehøsten?

19.09.2013

Mattilsynet avviser at sprøytemidler som brukes for å bevare utseendet og forlenge holdbarheten til frukt og grønt er farlig. Oikos – Økologisk Norge mener det er grunn til bekymring.

Det har vært mye snakk om epler den siste uken. Nationen plukket opp en sak fra danske Politiken forrige uke og meldte mandag at eplene som selges til norske forbrukere sprøytes for å forhindre ”lagersykdommer”. Sprøytingen bidrar til å konservere eplene slik at de kan lagres i opptil syv måneder. Politiken melder at stoffene som brukes for å holde eplene friske blant annet kan være kreftfremkallende og hormonforstyrrende.

Mattilsynet har nå svart på tiltale. I en uttalelse om disse sprøytemidlene til Side 2 hevder de at ”Restnivået er så lavt, slik at den positive helseeffekten av å spise frukt og grønnsaker vil overstige eventuelle helserisikoer”.

Regine Andersen, daglig leder i Oikos - Økologisk Norge, lar seg fortsatt ikke betrygge. Hun mener myndighetene har feil utgangspunkt i sin vurdering av hva som er trygt. Hun henviser til føre var-prinsippet i økologisk landbruk, prinsippet om at man skal unngå å bruke sprøytemidler så lenge det finnes den minste tvil om at det er utrygt for individer eller miljøets helse.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører