Vi får i oss mindre palmeolje

14.08.2012

Det nytter å rette fokus mot ingredienser vi ikke vil ha i maten vi kjøper. Nordmenns inntak av palmeolje har sunket fra 3 kilo til 1 kilo etter press fra miljøorganisasjoner. Tidligere brukte norske matprodusenter totalt 15 000 tonn palmeolje i produktene sine i året. Nå har de redusert bruken med nesten 10 000 tonn.

Palmeolje finnes i mange matprodukter og fordekkes under navnet «vegetabilsk olje» eller «vegetabilsk fett». Problemet er at palmeoljeindustrien ødelegger regnskogen i Indonesia og Malaysia. Det er ikke lovpålagt å oppgi palmeolje i innholdsdeklarasjonen. Det er derfor umulig for forbrukere å vite hvilke produkter som inneholder palmeolje. Av den grunn etablerte Regnskogfondet og Grønn Hverdag en oversikt over palmeoljeinnholdet i 860 dagligvareprodukter – Palmeoljeguiden. Fra januar til august hadde guiden 240 000 unike besøk! Dette er et tema som engasjerer.

Kampanjen har fått god støtte av brukere som har twitret, sendt Facebook-oppfordringer til bransjen, styrt unna varer med høyt palmeoljeinnhold og ikke minst skrevet under oppropet mot palmeolje. 21 523 skrev under på at de ikke ønsker palmeolje i matvarene.

Regnskogfondet og Grønn Hverdag har hatt en god dialog med matvareprodusentene, som har tatt signalene på alvor. I løpet av 2012 har den ene produsenten etter den andre redusert sitt palmeoljeforbruk. Stabburet og Sørlandschips har kuttet palmeolje helt, mens Mills, Toro, Norgesgruppen, Tine og flere andre er i gang med en storstilt utfasing av palmeoljen.

Kroppen vår har ikke godt av denne oljen i store mengder – og miljøet har definitivt ikke godt av de massive plantasjene som er anlagt for å møte matvarebransjens etterspørsel etter denne billige oljen. Hvis du vil vite hvilke matvarer som fremdeles inneholder palmeolje, og hvilke matvarer som er uten, finner du listen på Grønn Hverdag sine hjemmesider. Artikkel om palmeolje finner du her.


 

 

 

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører