-All bomull er organisk

14.12.2010
Tekstilbransjen i Norge mangler kunnskap og bruker feil begreper. - Hadde alle brukt sertifisering og de rette begrepene ville de solgt mer av de etisk bedre produktene, sier Maiken Pollestad Sele i Oikos – Økologisk Norge til hjem.no. Det høres veldig flott ut at sengetøyet du sover i er laget av organisk bomull. Dessverre, og kanskje overraskende, betyr ikke det at det er forsvarlig produsert, legger hun til.

Økologiske bomullsstrømpebukser fra Pierre Robert er eksempel på økobomullsprodukter som finnes i en rekke butikker, forteller Maiken Pollestad Sele i Oikos - Økologisk Norge. Foto: Pierre Robert Group.

 

Forvirring om økologisk og organisk bomull


- All bomull er organisk og kan brytes ned i naturen, så det uttrykket blir meningsløst i den store sammenhengen. Derimot er økologisk bomull det riktige begrepet, sier Maiken Pollestad Sele, rådgiver og prosjektleder i Oikos - Økologisk Norge.

 


Hun kan fortelle at det eksisterer mange misforståelser rundt miljøbegrepene i Norge, og at spesielt tekstilbransjen henger etter.

- Interiør- og tekstilbransjen har et ansvar for å gi ut riktig informasjon om produktene de selger, men vi får stadige henvendelser om at feil opplysninger blir gitt. Dette skaper et problem, og ikke minst forvirring, for forbrukerne som kanskje ønsker å gjøre det riktige, legger Sele til.

Misforstått begrepProblemet kommer når vi tror at det bare er å oversette fra engelsk til norsk, noe nordmenn som kjent gjør i stor grad. «Organic» blir oversatt med organisk, mens «ecological» oversettes med økologisk. I virkeligheten er «organic» det samme som økologisk på norsk, mens «ecological» betyr miljøvennlig.

- Og disse begrepene betyr jo ikke det samme, selv om folk kanskje tror at det ikke spiller noen rolle hva man kaller produktet. Hvis et bomullsprodukt er økologisk betyr det at bomullen er dyrket helt uten kunstgjødsel og kjemisk-syntestiske sprøytemidler i tillegg til at det er fokus på vannforbruket under produksjonen, forklarer Sele.

I Norge har vi god merking av matprodukter i dag, men misforståelsene kommer godt frem når begrepene skal overføres til tekstiler. Behovet for ordentlige regler rundt sertifisering av interiør er stort.

- De to viktigste tekstilsertifiseringene vi har i dag, etter min mening, er GOTS (Global Organic Textile Standard) og Svanemerket. På teukstiler betyr Svanemerket at det er økologisk, på andre varer betyr det derimot at produktet er miljøvennlig fremstilt. GOTS er en tekstilstandard som bare sertifiserer økologiske produkter. Begge ordningene ser på hele verdikjeden fra åkeren til ferdig produkt i butikken.

Vi bør bry oss mer

 
De siste årene har det blitt mer og mer trendy å velge miljøvennlig og økologisk, noe som på god vei viser seg i interiør også. Fortsatt er det for lite bevissthet rundt det med økologisk produksjon av tekstiler, mener Sele.

 

Maiken Sele, Oikos 

All bomull er organisk, men det du er ute etter er økologisk dyrket bomull. Foto: Oikos.


Mange helseskader ved bomullsproduksjon


- Vi nordmenn har god økonomi og bør være interesserte i hvor produktene våre kommer fra og hvordan arbeiderne har det under produksjonen. Når du kjøper billige produkter bidrar du også til at både mennesker og dyr har svært dårlige levevilkår, opplyser hun.

Konvensjonell fremstilling av bomull har dokumenterte helseskader. Industrien er svært preget av skader som blindhet, problemer med lungene, akutt forgiftning og for tidlig død.

- Konvensjonell dyrking av bomull er en stor miljøkatastrofe, og i andre land er bevisstheten rundt dette mye høyere enn den er i Norge. Dette både overrasker og skuffer meg, avslutter Sele.

Her er en liste over steder hvor du får kjøpt økologiske tekstiler i Norge.

 

Her kan du lese hele intervjuet på hjem.no med Maiken Pollestad Sele

Annonsører

Samarbeidspartnere