-Forbrukerrådet bør også ta for seg juksing med kjøttprodukter

12.12.2010
-Det er fint at Forbrukerrådet pusser Økokrim på fiskeprodusenter som jukser med maten. Fosfat og andre midler brukes for å binde fuktighet til produktene, for å øke vekten. Dermed lures forbrukerne, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge. - Forbrukerrådet bør også sjekke om det er grunnlag for å gjøre det samme for flere kjøttprodukter, fortsetter Andestad. Oikos har tidligere vist til at en rekke kjøttprodukter inneholder fosfat for å øke vekten på produktene.
-Det er viktig at forbrukerne vet at det er forbudt med bruk av fosfat i økologiske produkter. Økologiske produkter har reell vekt - man betaler ikke for vann og fosfat- det er også en av forklaringene på at økologiske produkter noen ganger er litt dyrere enn konvensjonelle, forklarer han.

Oikos - Økologisk Norge ved daglig leder Reidar Andestad ønsker at Forbrukerrådet sjekker fosfatbruk i kjøttbransjen på linje med det de har gjort når det gjelder fisk. Forbrukerrådet har bedt Økokrim gripe fatt i saken og se på om praksisen rammes av bestemmelser om bedrageri. Foto:Oikos.

 

Sist uke ble det kjent at Forbrukerrådet vil ha Økokrim til å granske informasjonen fra NRK om at fiskeforedlingsbransjen pumper opp fisken med vann og fosfat.  De ber Økokrim se på om dette rammes av bestemmelser om bedrageri. NRK har hatt flere saker som dokumenterer fosfatbruk i fiskeprodukter.

 

Det jukses med mat

- Her jukses det med maten og det er primært knyttet til at man tar seg for mye betalt. Vi har også grunn til å tro at dette skjer med overlegg, altså at det ikke er tilfeldig, sier politisk direktør Audun Skeidsvoll i Forbrukerrådet til NRK.no. 
Han sier at Forbrukerrådet er opptatt av at noen må stilles til ansvar for at norske forbrukere hvert år betaler mange millioner kroner for mye for fisken de kjøper i butikken.

 

Fosfat brukes i både kjøtt og fisk

Butikkundersøkelser utført av Oikos avslører at både Lofoten Fiskeburger og Kyllingpålegg fra Prior - som begge også er nøkkelhullmerket - inneholder fosfat.  Disse eksemplene er bakgrunn for at Oikos ønsker at Forbrukerrådet ser på om ikke forbrukere blir like mye lurt av enkelte kjøttprodukter som av fiskeprodukter, sier Reidar Andestad. 

 

Forbrukerinformasjon om fosfat

I følge E-stoff boken framstilles Fosfat av Fosforsyre - E-338. Forskjellige typer fosfat har nummerserier E-339-E452 og E-450-E-452.

 

 

Se tidligere sak på Oikos-siden om blant annet fosfat og Nøkkelhull-merking.

 

Her er oppslaget på nrk.no sist uke

 

Ber Økokrim se på frossenfisk, skriver Aftenposten 10.12.Forbrukerrådet ber Økokrim vurdere om det er bedrageri når 800 gram frossen fisk blir 600 gram etter at den er tint. Tror du det er snakk om lureri? Se saken i Aftenposten her

 

Annonsører

Samarbeidspartnere