- GMOer fører til mer sprøyting!

10.09.2012
- Genmodifiserte vekster (GMOer) er en teknologi som fremmer mer sprøyting. Multinasjonale selskaper som Monsanto ønsker selvfølgelig å selge mer sprøytemidler, uttalte Bill Freese ved Centre for Food Safety i USA på et seminar om GMO i Oslo.

 

 

- Genteknologien er en lettvint teknologi med hovedbudskap: sprøyt mer med glyfosat! sa Bill Freese. I USA, som nå har 20 års erfaring med kommersielle GM-vekster, har GMO ført til flere monokulturer, mer sprøyting og bønder med mindre og mindre kunnskap om dyrking.

Bill Freese er senioranalytiker ved Centre for Food Safety, en organisasjon som arbeider for bærekraftig og økologisk landbruk i USA. De støtter kampen mot genmodifiserte frø. Freese holdt sitt innlegg på Litteraturhuset i Oslo mandag 3. september som ledd i en landsdekkende foredragsturné arrangert av Nettverk for GMO-fri mat og fôr. Oikos - Økologisk Norge og ei rekke landbruks- og miljøorganisasjoner inklusiv Coop Norge er med i nettverket. 

 

Realitet vs fiksjon

- Vi må fokusere på de genmodifiserte plantene som faktisk vokser og ikke på science fiction-versjonen, sa Freese. - Produktene holder ikke hva de lover. Etter to tiår med genmodifiserte planter har vi fortsatt ikke ett eksempel på at disse plantene gir større avlinger, har økt vitamininnhold, tåler salt bedre eller har andre fordeler naturlig utviklede planter ikke har, forsatte Freese.

 

Resistente ugras 

Genmodifisert frø blir markedsført med unike egenskaper. Blant annet skal de være motstandsdyktige mot skadeinsekter og ugras. Det er ikke noe som tyder på en nedgang i bruk av sprøytemidler. I USA økte bruken av sprøytemidler med 144 millioner kg mellom 1996 og 2008. Man ser også at bruken av enda giftigere sprøytemidler øker, da tiår med massiv bruk av sprøytemiddel også har gjort ugras resistent mot vanlig sprøytemidler.  

Freese hevdet at årsaken til at amerikanske bønder bruker genmodifiserte frø er at de mangler alternativer. De blir lurt til å tro at de får større avlinger og at det er arbeidsbesparende. Dette mener Freese er usant. En studie fra Nebraska University viser at bønder som dyrker konvensjonelle soyabønner fikk avlinger som var fem prosent større enn de som dyrket genmodifiserte soyabønner.


- Unge bønder i USA får nå kallenavnet "Roundup babies" fordi de ikke vet hvordan de skal fjerne ugras på annen måte enn med ugrasmiddelet. GMO har virkelig stygg effekt på jordbruket i USA og Sør-Amerika. Det er ikke bærekraftig, konkluderte Freese. 

 

SV og Sp ønsker ikke GMO til Norge

Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp) spurte forbrukerminister Inga Marte Torkildsen om Norge kommer til å dyrke eller importere glyfosatresistente vekster. – Jeg kan ikke se for meg at våre partier skal akseptere det, svarte Thorkildsen, om SV og Sp. Hun sa ingenting om Arbeiderpartiet.

 

 

Nyttige lenker: 

>> Gen-giganten Monsanto herser med bønder som stritter imot, ABC-Nyheter 05.09.2012 

>> Kompromissløs kamp om såfrø, 04.09.2012 

Annonsører

Samarbeidspartnere