- Se til Danmark!

07.04.2008
Dette oppfordrer Kristen Ulstein, styreleder i Oikos, jærbøndene til under Oikos landsmøte 4. april i Stavanger. I Danmark omsettes det økomat for mer enn 3 milliarder kroner. - Finn et annet grunnlag for konkurranse med nabobonden enn avdrått og volum. Konkurrer på kvalitet!
Les alle innleggene fra fagseminaret nedenfor.


- Barrierene mot å legge om til økologisk må høvles ytterligere ned, trakk Kristen Ulstein fram i sin tale til landsmøtet i Oikos. - Når så få legger om og norsk landbruk mister markedsandeler til import fordi vi ikke klarer å levere de varene som markedet vil ha – da er barrierene mot å legge om fortsatt for høye.

Ulstein poengterte at gode, stabile og forutsigbare rammevilkår er en forutsetning for økologisk produksjon.

Må lønne seg

– Det må i en periode framover lønne seg å legge om, hvis vi skal motivere flere enn de rene entusiastene til å legge om, hevdet Ulstein i sin tale.

Økologisk drivhusproduksjon

Fagseminaret som landsmøtet fredag åpnet tok for seg økologisk drivhusproduksjon. Forsker Frode Ringsevjen ved Bioforsk Vest hevdet det var mulig å få bra avling av økologisk tomat og agurk ved å gjøre tingene rett.

Ringsevjen kom inn på flere dyrkingstekniske råd rundt vekstmedium, grunn- og overgjødsling, bedsystemer og plantevern i økodrivhusproduksjon.

Bærekraft er ei utfordring

Ei stor utfordring for økologisk drivhusproduksjon er imidlertid energibehovet, som med dagens dyrkingsmetoder er høyere enn i konvensjonell drivhusproduksjon på grunn av generelt noe lavere avlinger.

>> Kontakt Michel Verheul, Bioforsk Vest, hvis du ønsker å få tilsendt presentasjonen.

Søtere tomater

Bjørn Egil Gard fra øya Talgje i Finnøy kommune hadde så ordet. Med sine 3,5 dekar drivhus står denne mannen for hele 50 prosent av den økologiske tomatproduksjonen i Norge.

- De økologiske cherrytomatene mine har tydelig bedre og søtere smak enn de konvensjonelle, hevdet Gard.

Kraftig økning

Ragnhild Sand Toledo, økologiansvarlig i Bama Marked la fram imponerende tall for omsetningsøkningen av økologisk frukt og grønt i bedriften. I 2007 økte den med 97 prosent og så langt i 2008 med hele 120 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Gulrot er Bamas økologiske suksesshistorie. Opptil 18 prosent av gulrotomsetninga i Bama har faktisk i enkelte uker vært økologiske! Ellers er det stor import av økologisk grønt til Norge.

Sand Toledo sa videre at det nå er interesse for å tenke 100 prosent økologisk på enkelte produkter som for eksempel squash og rødbet.

>> Last ned presentasjonen til Ragnhild Sand Toledo (pdf - 843 kB)

Økologisk kjøtt?

På kort varsel stilte Ola Hedstein fra Nortura Marked opp i fravær av statsråd Riis-Johansen som dessverre ble sittende fast i tåke på flyplassen og ikke kunne komme til Oikos' landsmøtet i Stavanger.

Hedstein la fram Norturas tenking rundt økologisk kjøtt. Fagseminarforsamlinga etterlyste mer tydelighet fra Nortura om hvordan de vil satse framover på økokjøttet.

>> Last ned presentasjonen til Ola Hedstei (pdf - 1 MB)

Dyktige dansker

Evald Vestergaard, styreleder i danske Økologisk Landsforening og æresgjest under Oikos´ landsmøte, inspirerte møtelyden med sitt foredrag fra Oikos' danske søsterorganisasjon. Med et budsjett på 25 millioner kroner og rundt 35 ansatte, har Oikos noe å strekke seg etter i årene som kommer.

>> Last ned presentasjonen til Evald Westergaard (pdf - 1,6 MB)


Evald Vestergaard, styreleder i danske Økologisk Landsforening sammen med styreleder Kristen Ulstein i Oikos under Oikos' landsmøte i Stavanger 4.-6. april 2008.

Tekst og foto: Jon Magne Holten

 

Annonsører

Samarbeidspartnere