10 år med gode historier

04.05.2010
Rørosmeieriet fyller ti år, og tross den unge alderen har selskapet en solid bakgrunn i Røros' kultur og økologisk landbruk. Det er også en ambisiøs og fremadstormende jubilant, da Rørosmeieriet har som mål å bli Norges fremste økologiske meieri.

Oikos – Økologisk Norge har inngått et samarbeid med Rørosmeieriet for å hjelpe dem i å nå sine ambisiøse mål. Dette innebærer blant annet at det i de neste to månedene holdes jevnlige demonstrasjoner av Rørosmeieriets økologiske produkter i dagligvarebutikker.

Et meieri utenom det vanlige 

 

Høsten 2000 valgte TINE Midt-Norge å legge ned sitt lille meieri på Røros. I stedet for å protestere på dette, bestemte de tidligere ansatte i Tine Midt-Norge seg sammen med lokale melkeprodusenter på Røros for at de selv skulle fortsette driften av meieriet.

 

Siden da har den lille bedriften blitt drevet fremover av entusiastiske medarbeidere. Blant dem er daglig leder Trond som entusiastisk forteller om meieriets produkter og prinsipper. -Rørosprodukter er kortreist, økologisk mat basert på stolte Rørostradisjoner, sier han og vektlegger at dette vil fortsette å være en kjerneverdi også ved fremtidig vekst. Trond påpeker at vi aldri vil finne mangosmak i deres produkter. Dagens produktutvalg består av tjukkmjølk, tjukkmjølk med smak, skjørost, Røros-smør, Røros-rømme, Røros-gome og cottage cheese.

 

 Trond Lund, dagligleder i Rørosmeieriet, her på befaring i Danmark. Foto: Oikos

To relanseringer

 

Samtidig som tiårs-feiringen begynner, relanserer Rørosmeieriet sine to smaksatte varianter av tjukkmjølka. Endringer i produksjonsmetode har gjort at produktet er enklere å få ut av kartongen og dermed enklere å drikke. Trond Lund forteller at smaksatt tjukkmjølk med dette skal være mer anvendelig enn før og er bestemt på at disse produktene er minst like gode som konkurrentenes tilsvarende produkter. -Vi har noe som de andre ikke har, en økologisk variant med svært lite sukker, i tillegg er vår bakteriekultur helt unik. Nå går vi forhåpentligvis mot vår og varmere tider, og ingen ting er bedre og mer forfriskende enn et glass med økologisk tjukkmjølk med frisk bærsmak, sier daglig leder Trond Lund til slutt.

 

Tjukkmjølk med smak er nå mer anvendelig. Foto: Rørosmeieriet

 

 

 Solid vekst og nye muligheter 

 

Hittil har det vært ti år med positiv utvikling, også i kriseåret 2009 viste Rørosmeieriet et positivt resultat.  -Smøret vårt er spesielt populært, sier Trond. Hittil i 2010 er salget gått opp med hele 15 % i forhold til fjoråret. Men Trond nøyer seg ikke med fortsatt stødig vekst -Skal vi bli Norges fremste økologiske meieri må vi tørre å satse litt, sier han.

 

 

Rørossmøret er spesielt populært. Foto: KSL Matmerk

 

Trond har nylig deltatt på Varehandelens Økologigruppes inspirasjonstur til Danmark. Der møtte han blant annet Mogen Hans Poulsen fra Thise meieri - et heløkologisk meieri som har 85 unike produkter, omsetter for 0,5 milliarder DKK og er Danmarks nest største meieri. Thise har fra starten hatt et tett forhold med dagligvarekjeden Irma og økologisk melk selges under begge merkenavn i Irmabutikkene.

 

I Norge var Coop ute i media i forrige uke og uttalte at økologisk melk fra Coop skal være i butikkene i løpet av året. Tine og Q-meieriene har tidligere sagt at de ikke vil produsere melk for Coop, mens Trond stiller seg positiv til et slikt oppdrag. - For noen som er så stolte av meieriet sitt som det vi er på Røros, er det selvfølgelig ikke så morsomt å produsere melk under et annet navn, sier meierisjefen, men samtidig kunne det vært spennende å tenkte i de baner Thise meieri og Irma har gjort i Danmark. -Uansett hvem som produserer den nye økomelken er det bra for oss at det blir mer fokus på økologiske meieriprodukter, legger Trond til.

 

Om nye samarbeid skulle inngås, vil det fortsatt være egne varer som har høyest prioritet for Rørosmeieriet. Trond kan avsløre at de jobber med et spennende nytt produkt og oppfordrer forbrukere til å følge med fremover.

 

Samarbeid med Oikos - Økologisk Norge

 

Oikos - Økologisk Norge og Rørosmeieriet arrangerer i mai og juni en rekke demonstrasjoner i dagligvarebutikker. Kom innom for en hyggelig prat og en god smaksprøve!

 

Se liste over planlagte demonstrasjoner.

 

Ble du inspirert til å prøve produkter fra Rørosmeieriet?

 

Foruten å være nydelig bar og til musli, er tjukkmjølk fantastisk i panacotta, prøv gjerne Rørosmeieriets egen oppskrift.  Den og andre oppskrifter med tjukkmjølk finner du her.

 

Tjukkmjølksfromasj Foto: Rørosmeieriet

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere