22 000 tyskere demonstrerte mot industrilandbruk

23.01.2011
Et folkehav demonstrerte foran Brandenburger Tor for en annerledes landbrukspolitikk i EU og Tyskland. De krever bondelandbruk i stedet for industrilandbruk, skriver Nationen.
–Det er ofte konflikt mellom industrielt landbruk og matproduksjon og kvalitetskrav til mat, dyrevelferd og miljø, sier Reidar Andestad i Oikos – Økologisk Norge. Han minner norske forbrukere om å være bevisst på hvilket landbruk de støtter når de kjøper mat. De sterke bonde og forbruker reaksjonene mot industrilandbruk i Tyskland bør også nå inn til Landbruksdepartementet i Norge, som nå jobber med å klargjøre en ny norsk landbrukspolitikk, sier han.

Sterke reaksjoner mot industrilandbruket i Tyskland.  Alle foto fra aksjonens hjemmeside.

En ny bevegelse


Blant de 22.000 deltakerne var de så vel unge foreldre med barnevogn som seniorer i rullestol. Felles krav er en snuoperasjon, bort fra dagens intensive og industrialiserte landbruk. Budskapet rettes både mot den tyske regjeringen og de pågående reformene av EUs landbrukspolitikk, rapporterer Nationen.

- I dag er det skapt en ny bevegelse, for et bondelandbruk i stedet for et landbruk styrt av agrarlobbyen, var et av budskapene i sluttappellene ved Brandenburger Tor.

 

 

 

120 organisasjoner deltok 

Over 120 organisasjoner deltok. Men det tyske bondelaget DBV glimret med sitt fravær. Ledelsen i DBV har de siste dagene benektet at det er en systemkrise i landbruket.

- Myndighetene gir inntrykk av at dioksinskandalen dreier seg om finjustering av kontrollsystemene, sa Felix Prinz zu Löwenstein, leder for den økologiske paraplyorganisasjonen BÖLW:

- Men det handler om mye mer. Det handler om hva slags landbruk og ernæring framtida skal bygges rundt.

- Dyrefarikker og genteknikk er en blindgate for bønder og en risiko for forbrukerne. Slutt å bruke våre skattepenger på agrarfabrikker. Dyrene må få lokalt produsert fôr, sa Maria Heubuch, leder for AbL, en av de organisasjonene som har brutt ut av bondelaget.

 

 

Samtidig med åpning av Grüne Woche

Demonstrasjonen var timet med åpningen av årets Grüne Woche og agrartoppmøtet mellom verdens landbruksministere, skriver Nationen

                                            

Les hele saken av Kari Gåsvatn i Nationen her

 

Her finner du informasjon på tysk hos BÖLW 

 

Til den tyske aksjonssiden http://www.wir-haben-es-satt.de/

Annonsører

Samarbeidspartnere