27 prosent økologisk i Sverige

25.06.2015
Svensk offentlig sektor serverte hele 27 prosent økologisk mat i 2014. - Mange svenske fylker og kommuner jobber fantastisk. Det er bra at vi har noen gode eksempler i Norge også, sier seniorrådgiver i Oikos - Økologisk Norge, Maiken Pollestad Sele.

En ny rapport fra Ekomatcentrum i Sverige viser at offentlig sektor ligger på 27 prosent økologisk mat i gjennomsnitt. Det er en økning på drøyt 17 prosent i 2014, og det er nesten dobbelt så stor økning som året før.

Hele 96 kommuner, regioner og landsting har nådd 25 prosent eller mer og er dermed med i det svenskene kaller ”Ekomatsligan 2015”. De utgjør 31 prosent av landets kommuner, landsting og regioner. Det er 40 flere enn i 2013, skriver Ekomatcentrum.

Vellinge kommune storslagen vinner i Økomatligaen 2015
Vellinge har oppnådd 57 prosent økologiske innkjøp i 2014 og passerer dermed fjorårets vinnere Borlänge och Lund, som passende nok havnet på delt andre plass i årets Økomatliga, begge med 50 prosent økologiske innkjøp. Sverige har dermed tre kommuner som har passert den magiske grensen på «50 prosent økologiske innkjøp».

Fantastisk gøy! Vi er en enormt god gjeng i kjøkkenet og vi har gjort det her sammen, sier en veldig glad Mikael Andersson, Kjøkkensjef på Stora Hammar skole i Vellinge.

Kronoberg er beste len og region
Region Kronoberg topper statistikken for regioner og landsting med 46 prosent økologiske innkjøp. Tett etter kommer Landstinget i Uppsala len med 44 prosent og Region Örebro med 42 prosent.

Intressen for økologisk mat har økt sterkt det siste året og det er stor sjanse for at neste Økomatliga kommer til å vise en videre økning. Kanskje når vi 30 prosent, sier Eva Fröman fra Ekomatcentrum.

Gode norske eksempler
Det finnes heldigvis gode eksempler fra det offentlige i Norge også, sier seniorrådgiver i Oikos, Maiken Pollestad Sele. Hun er innleid som prosjektleder for innføring av mer økologisk mat i norske sykehus. Det er en del av miljø- og klimatiltakene i spesialisthelsetjenesten, Grønt sykehus.  - St.Olavs hospital i Trondheim har lenge gått foran og banet vei for at andre skal kunne komme etter, tidlig i et samarbeidsprosjekt ledet av Liv Solemdal på Bioforsk Økologisk. Sykehuset i Vestfold har også kommet langt i godt samarbeid med Foregangsfylket for økologiske grønnsaker og poteter hos Fylkesmannens landbruksavdeling i Vestfold. Vi jobber videre med 23 sykehus, de fleste med samme mål som Stortinget - 15 prosent innen 2020, avslutter Sele.

Les også:
Arendal kommune: 15 prosent økologisk mat
Overhalla kommune: 30 prosent økologisk mat
Fylker som går foran: Nord-Trøndelag og Sogn & Fjordane

Kilde: Ekomatcentrum

Tekst: Marit G. Wright og Maiken P. Sele
Foto: Ekomatcentrum


EkoMatCentrum, er en ideell forening med formål å bidra til en bærekraftig utvikling i alle ledd av matvarekjeden. KRAV og Ekologiska Lantbrukarna er andre organisasjoner som bidrar i Sverige.

I Norge jobber primært ØQ, Debio Info, Nofima og Oikos - Økologisk Norge sammen for å bidra til at flere storkjøkken kjøper inn mer økologisk og sesongbasert mat, i samarbeid med foregangsfylkene. Dersom du ønsker veiledning, ta gjerne kontakt med koordinator for veiledning på marte@debio.no (ferie til 1.juli)  og/eller mat- og miljøveileder maiken@oikos.no

Annonsører

Samarbeidspartnere