4 gode grunner til å handle økologisk

04.10.2009
Hva er det mest sentrale argumentene for å handle økologisk? Under har vi oppsummert 4 av dem.


Hvorfor er økologisk mat bedre?

 

Denne gjengen i Oikos er alt overbevist om at økologisk dyrking ofte slår postivit ut på smaken, fra venstre Kristen Ulstein,styreleder, Kersti Mathiassen markedssjef, Jon Magne Holten, fagsjef og Reidar Andestad, daglig leder.

Smaker bedre


Økologiske råvarer viser seg ofte å ha bedre smak og konsistens enn vanlige varer, mener mesterkokken Trond Moi. Mesterkokk eller vanlig forbruker; hvis du spør noen som har testet økologiske produkter opp mot alternativet, er sannsynligheten stor for at du får dette svaret: økologisk mat smaker bedre og har høyere kvalitet.

En annen av våre kjente kokker kan forklare hvorfor: Produkter som har utviklet seg naturlig, smaker nesten alltid bedre enn produkter som er presset frem, sier Harald Osa, kjent fra NRKs kokkekamp.

 

Mye restsprøytemiddel i konvensjonelle dyrka bær som jordbær, men ikke i økologiske siden det her er forbudt å bruke kjemiske sprøytemiddel.

Bedre for miljøet

De økologiske varene du finner i butikkhyllene skiller seg muligens ikke så mye fra de øvrige varene i utseende. Kanskje har de litt høyere pris og hvis du ser nøye etter, et lite merke med en Ø som forteller at varen er økologisk. Men den store forskjellen, som du ikke legger merke til på samme måte, ligger i hvordan varene er produsert.

Den lille ø'en betyr nemlig at varen er produsert helt og holdent på naturens egne premisser, uten bruk av syntetiske og allergifremkallende tilsetninger. Den kommer fra et landbruk hvor kunstgjødsel er forbudt, et landbruk som er basert på lokale ressurser og naturens egne kretsløp. Den lille ø'en betyr at du gjør et valg som er bedre for miljøet.
Bedre plass, mer vekt på grovfor, økologisk fôr, sikring av lufting av dyrene er blant kjennetegnene for livet til økologisk husdryr.

Dyrevennlig

Dersom det er et kjøtt- eller meieriprodukt du står med, kan du i tillegg føle god samvittighet for at du også gjør et valg som er bedre for dyrene. I økologisk landbruk er kravene til dyrevelferd strengere enn noen dyrevernlov. Respekt for dyrenes naturlige adferd og behov er selve grunnlaget for økologisk produksjon.

Nitti prosent av storfe og en enda større andel av fjærkre i konvensjonelt landbruk er holdt i henholdsvis bås og bur. I økologisk drift er det annerledes. Her skal alle dyr ha tilgang til uteareal så sant vær og føre tillater det. Det er også strenge begrensninger på bruk av kraftfor og antibiotika.Både inneholder økologiske produkter mer antioksidater og vitaminer, samtidig inneholder de mindre skadestoffer som restsprøytemiddel.

Kreftforebyggende


Alle mødre vet at det man spiser går rett i melka. Dette gir positive utslag også for deg som forbruker. Kuer i økologisk drift beiter mer på grøntfor, og undersøkelser har derfor vist at melka inneholder opp til dobbelt så mye av den nyttige og sunne flerumettede fettsyren CLA, som virker forebyggende mot kreft, samt hjerte- og karsykdommer. Flere undersøkelser gjort de siste årene indikerer også at økologisk frukt og grønt er rikere på antioksidanter med samme forebyggende effekt.Ø for økologisk kvalitet


Hvordan kan du så være sikker på at varen virkelig er økologisk? Da er vi tilbake til den lille ø'en vi snakket om. Finner du ø-merket ved påskrift "Økologisk" og "Debiogodkjent" kan du føle deg trygg. Dette ø-merket er din garanti for at varen er laget etter alle de strenge reglene som gjelder for økologisk produksjon.

En privat organisasjon, Debio, ser nemlig til at produsenter som ikke følger disse reglene mister retten til å bruke ø-merket. Også importerte varer kan selges som økologiske i Norge, dersom de er produsert etter de samme retningslinjer som er fastsatt her i Norge.


Det er utrolig stor forskjell på økologisk vareutvaget mellom butikker i Norge, noen som Ultra, Meny, Jacobs, Coop Mega, Obs har stort utvalg, vesentlig mer enn for et par år siden. Lavpris og små butikkene som Rema 1000, Kiwi har svært få økologiske produkter.Hvor finner jeg økologisk mat?


De flestre dagligvarebutikker med litt i hyllene har et visst utvalg av økologiske matvarer. De største butikkene kan ha flere hundre øko-produkter i sitt standardsortiment. I tillegg til de store dagligvarebutikkene finnes det også en rekke spesialbutikker som satser på økologisk mat.

 

 

 

Dette er hentet fra Oikos sitt magasinet Ren Mat, tekst ved Eivind Senneset og Paul Amundsen,

 

Annonsører

Samarbeidspartnere