50 andelslandbruk i Norge

15.04.2016
Denne uka ble det arrangert våronnkaffe for Austrått agroturisme og andelsjordbruk på gården Lundasletta på Fosenhalvøya i Sør-Trøndelag. Dette markerte starten for andelslandbruk nummer 50 i Norge. Det må kvalifisere til en trippel salutt fra kanonene på Austrått fort!

Den voldsomme økningen i antall andelslandbruk fortsetter. Bare i fjor ble 31 andelslandbruk startet opp. Dette var over en tredobling på ett år. Hittil i år har ytterligere fem andelslandbruk kommet til. Flere er i anmarsj.

Andelslandbruk er nyskapende
- Dette er utrolig gøy. De aller fleste som har startet opp den siste tiden, har vært produsentstyrte andelslandbruk hvor det er gårdbrukere som inviterer andelshaverne inn i deler av gårdsdriften. Det betyr at flere og flere bønder begynner å få øynene opp for denne nyskapende omsetningsformen, og ser at dette kan være interessant økonomisk, uttaler Marte Guttulsrød, prosjektleder for andelslandbruk i Oikos.
I tillegg til forutsigbarheten i økonomi, er det mange bønder som ønsker mer liv på gården og å gi forbrukere innblikk i hva som skal til for å få til matproduksjon på naturens premisser.

Inger til Austrått
Mange kjenner sikker til Ibsens skuespill  fru Inger til Austrått. Nå setter en ny Inger Austrått på kartet. Inger Sofie Murvold og Vidar Hovden Knutsen eier gården Lundasletta, og har bestemt seg for å satse på andelslandbruk.

- Gården vår ligger veldig fint til, vi ville utnytte ressursgrunnlaget her og vi ønsket å gjøre noe selv – ikke bare leie ut arealene. Vi dro på studietur til Italia med agroturisme som tema. Det ga inspirasjon til å gjøre gården til et opplevelsesområde med blant annet sauer på beite for å holde kulturlandskapet i hevd.

- Etter å ha snakket med Anne Strøm Prestvik som driver Sø-Strøm andelslandbruk i Nittedal, bestemte vi oss for å lodde interessen for andelslandbruk. Området egner seg godt til både grønnsaksproduksjon og rekreasjon i vakre omgivelser. Like etter at vi hadde opprettet Facebooksiden hadde vi plutselig 20 interesserte. Nå er vi oppe i 25. Vi har plass til enda flere, og har planer om å utvide gradvis til 100 andeler fram mot 2018. Det er veldig gøy at det er så stor interesse for dette, forteller gårdeier Inger Sofie Murvold.

- Da vi inviterte til åpent møte i desember i fjor, var det så stor pågang at vi måtte arrangere enda et møte to dager etterpå for å få plass til alle. Onsdag 13. april var det våronnkaffe, hvor vi planla de praktiske detaljene. Vi har nylig restaurert gården, og høyloftet har vi satt av til samlingslokale for andelsjordbruket. Vi gleder oss veldig til å komme i gang, avslutter Inger Sofie entusiastisk.

Øverland fyller 10 år
Det første andelslandbruket som ble startet opp i Norge, er Øverland andelslandbruk SA som ble etablert i 2006. De feirer 10-års jubileum i år. Her er liste over de 50 andelslandbrukene som finnes i Norge per i dag.

Oikos har fått midler fra Landbruksdirektoratet til å være nasjonal koordinator for det uformelle nettverket av andelslandbruk, og driver veiledning for både nye og etablerte andelslandbruk. Vi arrangerer også oppstartskurs og en årlig nettverkssamling, som er den viktigste møteplassen for andelslandbruk i Norge. I år blir denne avholdt i Oslo fredag 24. juni. Det er Marte Guttulsrød og Alexandra Devik som jobber i prosjektet.

For mer informasjon kontakt: marte.g@oikos.no

Tekst: Marte Guttulsrød/Jens Petter Homleid
Foto: www.austrattagroturogandelsjb.com/419952897

Annonsører

Samarbeidspartnere