6 år med kortreist, reindyrka mat i Bergen

05.10.2016
Den heløkologiske fullsortiments dagligvarebutikken er unik i norsk sammenheng. Med 2000 varelinjer i hyllene og fokus på kortreiste, økologisk produsert mat fra Vestlandsbønder er det få som slår butikken i Bergen. Vi gratulerer Reindyrka med 6-års dagen!

Anja Eilertsen driver Reindyrka sammen med Anne-Line Randal. De har som mange gründere, jobbet hardt. - For oss er denne butikken noe helt konkret som vi kan bidra med for å støtte opp under norsk landbruk og bønder som satser økologisk på Vestlandet.

Norsk, kortreist og økologisk
På Reindyrka er det den norske bonden og kortreist, økologisk mat som er det aller viktigste. Mange bønder som ellers ikke når opp i de store systemene, får gjennom Reindyrka en omsetningskanal. - Ja, det er den største gleden når vi får levert varene fra bøndene.

Finnegarden på Voss, Vikja Kjøt, Isrosa, Alm Gard og Homlagarden er blant merkevarene som har nytt godt av at det finnes en fast omsetningskanal midt i Bergen sentrum.

Reindyrka is


Feiring med "dumpster-mat"
- Jeg mener det er viktig at vi produser mat i Norge, og det blir aldri bærekraftig matproduksjonen ved å forurense jordsmonn og vannet, sier Anja. Å selge varer som bidrar til god og fruktbar jord er sentralt for Reindyrka.

I morgen skal dagen feires med utdeling av gratis smaksprøver på gata. - Vi har hyret inn en kokk som skal lage mat på all «dumpster-maten» vår, det vil si det som pga. av datomerking ikke kan selges lenger. Vi jobbar aktivt for å unngå å kaste mat.

Kundene
Kundene på Reindyrka er i alle aldre og både de med med lite og mer penger? - Ja, det er en del studenter og minstepensjonister som identifiserer seg med verdiene våre, men så er det noen med fyldigere lommebøker og.

Det er fortsatt for dyrt, vi prøver å gjøre det så billig som mulig. - Det kommer nå flere unge folk enn før, sier Anja. I tillegg kommer det en rekke utlendinger som er vant til et bredere økoutvalg i hjemlandet, som franskmenn, tyskere og belgiere.

Reindyrka handlenett

Ikke helt rettferdig
Anja synes det er spennende å se hvordan det går nå når alle dagligvarekjedene kappes om være best på økologisk. Men alle blir ikke likt behandlet.

- Jeg ser at enkelte varer i dagligvarebutikken er kun 1 – 2 kr dyrere enn hos grossisten vi handler oss. Det ser ut til at de får bedre avtaler enn oss. Da er det ikke rettferdighet i systemet, sier hun og forteller at de ikke får handlet som dagligvaregrossist hos Asko blant annet.

Men Anja tror ikke at dagligvarekjedene er noen trussel foreløpig. - Det er lenge igjen før de har tatt oss igjen i utvalg! Her får man alt og ikke minst kortreist økologisk mat fra den norsk vestlandsbonden.

Nettbutikk og nye "Reindyrkere"
Planen fremover er åpning av nettbutikk og ønske om lokaler på gateplan. - Det er litt dumt at kundene må ned i kjelleren hos oss. Da ser de ikke helt hva vi er. Mange tror vi fortsatt er en helsekostbutikk. Men vi er altså en dagligvare med norsk, kortreist økologisk mat.

Om noen har lyst å bli en «Reindyrker» så er gründerne åpne for at det kan åpnes flere Reindyrka-butikker med samme konsept, men med andre eiere.

Reindyrka grønnsaker

Vi gratulerer igjen Reindyrka for å ha vist vei til mange uavhengige, små økobutikker som har poppet opp de seneste år og ikke minst gjort det mulig for økologiske bønder å selge produktene sine!

Les også: Reindyrka prisvinner i vest.

Følg Reindyrka på Facebook og Instagram.


Tekst: Ragna Kronstad
Foto: Reindyrka

Annonsører

Samarbeidspartnere