7 nye økofruktbønder bare i Sogn

21.09.2009
Nå dyrkes det mer og mer økologiske epler i Norge. I normalt konservative Sogn eksploderer det med nye økologiske dyrkere, hele 7 nye dyrkere på 1 år! Mange av de norske økoeplene finner veien gjennom ei presse og havner i Balholm sine flasker eller i Lier eplemost sine. -Vi håper også at mere av de norske økoeplene snart kommer ut i dagligvarehandelen, sier Reidar Andestad daglig leder i Oikos. Samtidig er det et eventyr det som skjer med volumet av pressa økologisk eple.

Flere og flere epler dyrkes økologisk. Her fra blomstring.  Bilde Aage Steen Holm

 

 

Marianne Bøthun roser Økoløft i Balestrand

Marianne Bøthun, sentral i prosjekt for å utvikle økologisk fruktproduksjon.

Hun rapporter at flere bønder legger om til økologisk frukt også i år. Bare

i Sogn er det 7 stykker som legger om/planter nytt, mye takket være god innsats

i prosjektet Økoløft i Balestrand kommune.

 
 

Dette er Marianne Bøthun, sentral i flere økologiske fruktprosjekt og bosatt i Fresvik
i Sogn, styremedlem i Oikos og i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Nå kan hun
glede seg over gode resultater av arbeidet hun selv har vært sentral i. Oikos bilde.
 
 

Sogn er ledende

Marianne Bøthun kommer med en klar melding til Oikos-sidens ingress. Sogningane

er ikke konservative i det hele tatt når det gjelder økologisk frukt. Sogn og Fjordane

har både det største økofruktareal i landet samt flest dyrkerer. Dette kommer fram i

Debio sin statistikken. "På dette området ligg me i forkant!"

 

 

Suksessfaktor er samarbeidet Balholm og Godt Brød

En viktig suksessfaktor, sier Mariane Bøthun, er Balholm som til god pris kjøper opp økologiske frukt i området til sine friskpressa drikker. Balholmproduktene selges en rekke steder i landet. I samarbeid med Godt Brød er det utviklet en egen karensmost av "rekruttfrukt" som gjør at bøndene også får godt betalt for eplene i karensperioden. Kontraktsproduksjon med Balholm innebærer at 80% av avlingen går til industriproduksjon og 20% til konsum.

Tine har i år kommet med økologisk eplejuice i Sunniva serien.  Tine bilde.

 

 

Vekst på 11%

Omsetningen av økolgisk frukt, bær og nøtter har i følge Statens Landbruksforvaltning steget med en %-vis økning på 11,1% siste året.

 

 

Egge gård og Lier eplemost

I Lier finner vi Egge gård ved Marius Egge. Her produserer de Lier eplemost og økologiske epler. Lier eplemost er fylkesvinner i Buskerud av "Jakten på smaken Norge" og er altså basert på lokal frukt fra Lier. Dermed er Marius Egge og co med på å løfte kjennskap og respekten for økologisk epledyrking i Norge.

Vi gratulerer!

 

-

Denne saken er laget av Reidar Andestad. reidar@oikos.no

Sist oppdatering 21.09.09 kl 20.00

Annonsører

Samarbeidspartnere