70 % økologisk mat i Gromungen barnehage

08.05.2011
Gromungen barnehage i Grue kommune i Hedemark har mot alle odds klart å få maten 70 % økologisk og holde oppe driften etter at kommunen hadde bestemt at skolen og barnehagen i området skulle legges ned på grunn av sentralisering.

I Gromungen barnehage er barna med på matlagingen av økologisk mat hver dag.  Gjennom nyopprettingen av barnehagen etter nedlegging har Gromungen barnehage valgt å bli en friluft og miljøbarnehage der barna skal gjennom lek og opplevelser får mulighet til å bli kjent med og bli glad i naturen der de har fokus på sunn økologisk mat.

 

Barna er med å serve og tilbrede maten.


Dette for å kunne gi barna kunnskap og erfaring om mat og helse ved å være med å lage og tilberede all mat som serveres i barnehagen. Hver morgen er barna med på å lage ferske økologiske brød og rundstykker samt varmmåltider ute ved køya.


Barnehagen spurte den lokale Joker butikken om de kunne skaffe økologisk mat. Selv om de normalt ikke hadde stort utvalg av økologiske varer fikk barnehagen til en særavtale som gjør at de får økologiske varer, hver uke. Når de lager maten fra bunnen av synes ikke de ansatte at økologisk mat blir dyrere enn posesuppe og brød fra butikken.

Barnehagens pedagogiske leder Janne Løkhaug viser
frem vårens produsjon av tomater, squash og persille.

Gromungen barnehage ønsker å bli best på sitt område og søker nå om å bli en grønt flagg barnehage. De har planer om å utvide sin kjøkkenhage og jobber med muligheter for å bygge sitt eget drivhus. I dag har de epletrær og dyrker sine egne tomater, squash og persille.

Barnehagen ønsker også å endre fokus på hva som er fest mat og hverdagsmat. Bursdagsmaten er økologisk og godisen er frukt i papirbåter. Når barna  selv blir spurt om hva de ønsker som bursdagsmat er de tydelig og klare på at de ønsker økologisk mat!

Link til NRK innslag om Gromungen barnehage.

 

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere