78 prosent av amerikanske familier handler økologisk

07.12.2011
Hele 78 prosent av amerikanske familier sier de handler økologisk mat og dette er en økning på 5 prosent fra 2010, viser en forbrukerundersøkelse fra Organic Trade Association. Fire av ti familier sier de handler mer økologisk enn for ett år siden.– Denne veksten i interesse for økologisk mat ser vi også i økningen salget av økologisk mat i USA siste året, sier daglig leder Reidar Andestad, i Oikos – Økologisk Norge. Han er likevel er overrasket over at nesten 80 % av familiene sier de handler økologisk.

Mange mener at inspirasjon fra Michelle Obama er en viktig grunn for at amerikanerne kjøper mer økologisk mat selv i krisetider.  I tre år har presidentfruen dyrket økologiske grønnsaker ved plenen ved Det hvite hus, samarbeidet med skoler og gitt produktene til folk som særlig trenger dem.  Foto:  Det hvite hus.


Vekst i en økonomisk krevende tid

I en tid der forbrukerne må ta tøffe prioriteringer er det ekstra gledelig at de amerikanske forbrukerne velger å legge mer penger i kvalitet på mat i form av økologisk innkjøp, sier Christine Buschway ved OTA.


Bekymring for sprøytemiddelgift i mat

Fremste argumentet for å handle økologisk er omtanke for egen helse. En større kreftrapport i USA anbefaler folk å velge økologisk mat for at kroppen ikke skal bli eksponert for giftstoffer. I undersøkelsen kommer det fram at 48 % av forbrukerne har en voksende bekymring for sprøytemiddelrester, hormon og antibiotika bruken i konvensjonell matproduksjon samt at en vil unngå mat som er genmodifisert

 

Også økning i Norge


I 2010 økte den økologiske matomsetningen i USA med 8 % og de store kjedene som Whole Foods rapporterer om videre vekst i 2011. I Norge var veksten på 4,8 prosent siste halvår i følge tall fra Statens Landbruksforvaltning.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere