Åpent brev til alle som tror at vi spiser sunn mat

22.10.2009
FOR NOEN DAGE SIDEN var jeg i en garasje på Silsand og kjøpte en eske med lokalt produsert storfekjøtt. Det var mange andre der som også kjøpte, og det var tydelig at det ikke var problemer med å få solgt kjøttet. Deilig kjøtt uten tilsetning av noe slag, fra dyr som for det meste har spist det som vokser i Senja naturen — kan det bli bedre? Spør Arne-Harald Steilbu fra Finnsnes i et leserinnlegg i avisen Folkebladet.

 Bildet viser lokalt produsert økologisk syltetøy fra Halås Gardsutsalg på Eide på Nordmøre.

DET KAN i alle fall bli verre! I det siste har jeg prøvd å finne ut noe om hva som er sunt og godt for oss mennesker å spise, og jeg blir mer og mer forskrekket desto mer jeg finner ut. Det som forskrekker meg er hvordan mengden av ulike tilsetningsstoffer har eksplodert de siste 20 årene. Det puttes ting i maten for å få den til å holde lenger, for at den skal se finere ut, for at den skal smake slik vi tror den skal smake, for at den skal en konsistens som minner om det som er på bildet på pakningen, for at den skal bli så billig som mulig, for at de som produserer den skal tjene mest mulig penger (nesten aldri for å gjøre maten ernæringsmessig bedre).

 

 

Dette er økologisk Kongeøsterssopp fra Trøndersopp.

 

JEG GREMMES når jeg leser at tilsetninger som testes grundig - «langtidstestes» i to år på forsøksdyr (hvor lang tid tok det før man skjønte tobakkens angtidseffekt - mer enn to år?). Vi vet rett og slett ikke hva alt dette gjør med oss og våre barn! Det er bare så vidt jeg tror det når jeg leser at det er strengere regler for tilsetning i hundemat enn i menneskemat. Forklaringen på det er at vi mennesker kan velge bort det farlige, det kan ikke en hund (den kan jo ikke lese...).

 

FOR MIN EGEN DEL har det ført til at jeg på mine handleturer har begynt å lese det med liten skrift, det som det ikke er meningen at vi skal lese, der det står hva som er i den maten vi spiser. Jeg har begynt å velge bort mat som jeg før kjøpte uten å blunke. Mitt håp er at jeg kan klare å luke  meste av de tvilsomme e-stoffene og at jeg sammen med andre matspisende kan påvirke matvareprodusentene til å fjerne flest mulig e-stoffer fra den maten de lager. Jeg aner «matfobi» og «alt er jo farlig, forskerne skifter mening hele tiden» svirre gjennom luften fra deg som leser dette. Til det vil jeg svare at dette handler ikke om hvilke virkninger maten slik den er i utgangspunktet har på oss, men hva alle de forholdsvis nye tilsetningsstoffene i maten gjør med oss.

 

TIL SLUTT vil jeg komme med noen utfordringer. Vi vanlige forbrukere som kjøper mat må bli mer bevist på hva vi putter i oss. Det finnes gode bøker og ressurser på internett som kan hjelpe oss slik at vi kan velge det som er bra og unngå de verste matfellene. De som lager maten kan jobbe bevist for å få bort de verste tilsetningsstoffene, for eksempel all natriumnitritten (E250) som er iså masse pålegg. De som selger maten kan bli flinkere til å kjøpe inn økologiske produkter og mat med få tilsetningsstoffer. Jeg personlig er spent på hva den utvidede Prix-butikken på Silsand kan få til på dette området.

 

JOURNALISTENE i for eksempel Folkebladet kan skrive om mer enn hvilke matvarer som er billigst. Hva med en undersøkelse av hvilke leverposteisorter som har færrest estoffer, eller hvilken dagligvarekjede som tilbyr flest økologiske produkter? Kanskje vil det dukke opp flere «garasjeutsalg av lokal/sunn mat i fremtiden som en motvekt til «industrimaten »? Jeg har stor tro på lokalt produsert mat rett til de som bor i nærområdet! Lev vel og spis med vett!

 

Dette leserinnlegg har Arne-Harald Steilbu fra Finnsnes i avisen Folkebladet.

Annonsører

Samarbeidspartnere