Åpner øko-butikk i Lusaka, Zambia

26.09.2013
- Vi har kurset over 7000 bønder i økologi. Nå ønsker vi å slutte sirkelen og bidra til en trygg markedskanal, The Green Shop & Café, forteller Maiken P. Sele i Oikos, nylig hjemkommet fra Zambia.

Behov for rettferdig marked

I flere år har Oikos, gjennom ODISSA-prosjektet, jobbet med utvikling av økologisk landbruksproduksjon i Zambia. Produksjonen er nå godt i gang.

- Nå er det tid for markedsutvikling lokalt, derfor har vi etablert The Green Shop & Café i samarbeid med Utviklingsfondet, forteller seniorrådgiver i Oikos, Maiken P. Sele, som har ledet utviklingsprosjektet siden oppstarten.

skilt

Etableringsstøtte ut 2015

- Alle vet at en bedrift trenger tid for å etablere seg og begynne å tjene penger, fortsetter Sele. - I Norge er vi så heldige at vi kan ta opp lån, det er mye vanskeligere i Zambia.

- Oikos har derfor skissert overfor Norad at vi vil bidra til investeringer og husleie ut 2015. Slik kan vi være sikre på at butikken og cafeen kan bestå og at bøndene har et rettferdig marked, også etter at vi trekker oss ut, forklarer hun.

Norad, Norganic og Godt Brød støtter ODISSA-prosjektet, som the Green Shop & Café er en del av.

Edwin Matambo & Gloria Musowa

- Sammen med våre lokale partnere, må vi samle inn minst 170 000 kroner i året fra private givere, sier Sele. Dette må til for å dekke egenandelen på 10 prosent som Norad krever. - Derfor går vi nå ut og ber alle våre lesere om å bidra med litt hver.

Se oikos.no/odissa eller bruk giro i neste Ren Mat.

Mange kunder

I fjor gjennomførte prosjektet en markedsundersøkelse i hovedstaden Lusaka. Den viste at mange forbrukere gjerne vil ha naturlig og økologisk mat, men de vet ikke hvor de skal finne slike varer.

- Vi bestemte oss derfor for å etablere en butikk, og begynte å lete etter et egnet sted, forteller Sele.

I april ble det arrangert Green Expo i Lusaka. Der traff vi en dame som hadde ledige lokaler i Lusakas første grønne butikk- og kontorbygg - Foxdale Court (nettsiden er under oppdatering, mer info om det grønne konseptet kommer i andre halvdel av oktober). Vårt konsept passet som hånd i hanske med deres - kompostering og sortering

Bygget

av avfall, regnvannshøsting, solcellepaneler, energieffektive klima-anlegg m.m.

Gjennomført konsept

Alt som selges i butikken og cafeen skal være miljøvennlig: økologisk og tradisjonelt dyrket mat, solcellelamper, naturkosmetikk m.m Nesten alle produktene er også zambiske.

Klærne til de ansatte er av afrikansk, økologisk bomull, og møblene er laget lokalt av lokal furu - ikke noe tropisk tømmer! Vi skal også dyrke urter og grønnsaker til cafeen rett utenfor bygget, samt ha et lite gartneri hvor folk kan kjøpe nyttige frøplanter.

Øko er logisk - også i utviklingsland

Bøndene som produserer økomaten er ofte småskala bønder uten mye kapital.

Noen av bøndene har gode markeder lokalt, mens andre trenger et sted der deres økologiske og tradisjonelt dyrkede matvarer kan selges. De vil selvsagt gjerne selge produktene sine til noen som betaler dem rettferdig og som verdsetter kvaliteten.

Med god markedstilgang for økoproduktene sine, får de betydelig bedre betalt for varene enn før.

økokaker

En liten gave fra Zambia til deg

- Vi håper at Oikos-medlemmer og andre som ser verdien av dette arbeidet vil støtte, sier Sele.

Vil du være med på å sikre at The Green Shop & Café kan fortsette?

Det beste du kan gjøre er å opprette et fast månedlig trekk i nettbanken din, direkte til prosjektets bankkonto i Cultura bank: 1254 05 15 717 - mer info her.

Oppretter du fast trekk eller gir over 1000 kr, får du en liten zambisk gave i posten fra Oikos (si i så fall fra om dette til maiken@oikos.no). Vi takker hjertelig for alle bidrag!

Annonsører

Samarbeidspartnere