AKTIV ØKO: Lite kjennskap til økologiske ferdigsupper

25.05.2010
I forrige ukes konkurranse i kampanjen Aktiv Øko, spurte vi hvor mange typer økologiske supper som finnes i norske dagligvarebutikker og hvilke merker selges de under? Av de innsendte svarene var den kun ukens vinner, Maja Hvammen Adriaensen, som svarte det riktige antall, tre, og merke, Knorr.

Økologisk ferdigsuppe fra Knorr. Foto: Oikos - Økologisk Norge

 

- Det var overraskende få som viste hvilke økologiske ferdigsupper som finnes i butikkene, kanskje dette er fordi mange økoforbrukere ikke kjøper ferdigprodukter? spør Kristina Alnes i Oikos - Økologisk Norge. I norske dagligvarebutikker finner du tre varianter av økologisk ferdigsuppe; kremet tomat, kremet sopp og grønnsakssuppe. Knorr har også økologisk buljong som gir en god basis til hjemmelagde supper.

 

Økosuppe sunnere enn andre supper?

I en studie i Storbritannia 1* ble det funnet seks ganger så høye nivåer av salisylsyre i supper laget av økologiske grønnsaker, enn i supper laget av ikke-økologiske grønnsaker. Salisylsyre er en av komponentene i plantenes immunforsvar. Salisylsyre i medikamenter, f.eks Albyl-E, er vist å ha en antiinflammatorisk effekt og har bl.a. forebyggende effekt mot åreforkalkning (aterosklerose) og tarmkreft (kolorektalcancer), som er en av de vanligste kreftformene i Norge.

 

 

Se etter økologisk buljong i din butikk. Foto: Oikos - Økologisk Norge

 

Om butikkene ikke har Knorr ferdigsupper eller andre produkter du leter etter? Etterspør varene ved hjelp av Oikos' butikkskjema. Fyll ut skjemaene og lever til butikksjefen.

 

Skjema for fullsortimentsbutikker

 

Skjema for lavprisbutikker

 

 

Ukens oppskrift: deilig økosuppe

Ukens oppskrift er Gulrot-, appelsin-, og ingefærsuppe, en sunn og spennende rett hentet fra kokeboken "Økologisk mat" av Nina Dreyer Hensley, Jim Hensley og Paul Løwe.

 

Se oppskriften her.

 

Prøv økologisk gulrotsuppe denne uken. Foto: Oikos - Økologisk Norge

 

 

 

 1. Baxter GJ, Graham AB, Lawrence JR, Wiles D, Paterson JR. Salicylic acid in soups prepared from organically and non-organically grown vegetables. Eur J Nutr 2001; 40: 289 - 92.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere