AKTIV ØKO: Mange bevisste på forskjeller i hønsehold

18.05.2010
I forrige ukes konkurranse i kampanjen Aktiv Øko, spurte vi hvilke krav som stilles i økologisk fjørkrehold. De fleste innsendte svar hadde med flere viktige elementer. Et spesielt godt svar hadde ukens vinner, Monica Sørensen.

- Mange er bevisste på at det er store forskjeller mellom burhønshold og økologisk hønsehold, sier Kristina Alnes, markedssjef i Oikos – Økologisk Norge. En opinionsundersøkelse utført av Infact for Dyrevernalliansen viser at 84 % mener frittgående høner med utemuligheter har det best - Det vil altså si økologiske høner, fordi det bare er de som får gå ute.

Høner på en økologisk gård. Foto: Oikos - Økologisk Norge

 

Store forskjeller på økologisk og frittgående

Høner på økologiske gårder får gå fritt både ute og inne. Frittgående høner går ofte kun inne, her er det ingen krav om at hønene må ut i det hele tatt. I tillegg er det mange andre krav som er spesifikke til økologisk drift. Hver høne skal ha tilgang til sandbad, verpekasse og vaglepinne. Luftegården på en økologisk hønsegård skal være dekket med vegetasjon.  

 

Det stilles også større arealkrav per høne enn hos de andre driftstypene. Antall høner per m2 inneareal er seks og per m2 uteareal kan det gå fire høner, det er også krav om maks seks høner pr verpekasse.  Fôret høene mates med skal være 95 % økologisk og økologisk grovfôr skal inngå i dagsrasjonen. I tillegg får økologiske kyllinger leve dobbelt så lenge som konvensjonelle kyllinger og lyset slås av om natten slik at de får hvile.

 

For en fullstendig beskrivelse, se Veiledere for Økologisk Jordbruk.

 

Økologiske egg.Foto: Oikos - Økologisk Norge

 

Forbrukere vil ha økologiske egg

En opinionsundersøkelse utført av Infact for Dyrevernalliansen viser at forbrukere mener at burfrie høner med utemuligheter har det best. På spørsmål om hønene har det best i bur, som frittgående innendørs, eller som frittgående med uteareal, svarte hele 84 % at frittgående høner med utemuligheter har det best. Det vil altså si økologiske høner, fordi det kun er de økologiske eggene som kommer fra høner med uteareal.I tillegg viser undersøkelsen at over 50 % av forbrukerne vil betale én til to kroner mer per egg for burfrie egg.

 

Deilig økokylling

Ukens oppskrift er kyllingruller med fetaost, soltørkede tomater og oliven, en sommerlig middagsrett på økokylling hentet fra kokeboken "Økologisk mat" av Nina Dreyer Hensley, Jim Hensley og Paul Løwe.

Se oppskriften her.

 

Kyllingruller. Foto: Matprat.no

Annonsører

Samarbeidspartnere