AKTIV ØKO: Sprøytemiddelrester funnet i 83 % av norske jordbær i fjor

28.06.2010
I forrige uke spurte vi hvor stor andel av norske jordbær ble det funnet sprøytemiddelrester i av Mattilsynet i fjor. Det riktige svaret finnes man i Mattilsynets rapport Rester av plantevernmidler i norske og importerte jordbær i perioden 01.01.2008 – 31.05.2009 og er hele 83 %.

Av de innsendte svar var det ingen som svarte for lavt, på tross av at Oikos sitt generelle inntrykk er at det er liten kunnskap om hvor mye sprøytemiddelbruk det er i den norske yndlingen. Riktig svar hadde blant annet ukens vinner Stein Ove Gjelberg. Han får et miljøvennlig handlenett i posten som vi oppfordrer han til å bruke til å bære hjem sine usprøyta, økologiske jordbær fra butikken.

Jordbær. Foto: frukt.no

Sprøytemiddelrester i nesten alle jordbær

I Norge er jordbær en av de matvarene som inneholder mest sprøytemidler. I fjor fant mattilsynet rester av sprøytemiddel i hele 83 % av norske og 93 % av utenlandske jordbær.

 

I tre fjerdedeler av norske jordbær ble det funnet mer enn et sprøytemiddel. Oikos har flere ganger uttalt seg skeptisk til at det ikke er gjort en grundigere utredning på hvordan flere giftstoffer kan virke sammen, dette blir kalt "cocktail effekten". Tidligere i år viste DTU Fødevareinstituttet, Danmarks nasjonale institutt for matvareforskning at kjemiske stoffer i mengder som ikke er umiddelbart skadelig svekker allikevel kjønnsutvikling hos menn når de virker sammen.

 

Les hele rapporten om sprøytemidler i jordbær her.

Les om forskningen på cocktail effekten fra DTU Fødevareinstitutt her.

 

 

Det er ikke sprøytemiddelrester i disse økologiske jordbærene fra Simon Myhrene, etterspør økojordbær i din butikk! Foto: Oikos - Økologisk Norge.

 

Jordbær og druer kommer dårligst ut i ny rapport om sprøytemidler

Bioforsk og Matilsynet har nylig sluppet en ny rapport om sprøytemiddelrester. Jordbær og druer kommer her dårligst ut. Omtrent samtidig som det har kommer frem bekymringsfull informasjon om sædkvaliteten hos norske menn.  -Vi utfordrer forbrukerne til å sette seg inn i dette og advarer mot kombinasjonseffekter som ulike sprøytmiddelerester kan ha, selv om det hver for seg er under dagens helserisikogrense, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge. Generelt er det en stor utfordring for næringa å få fram grønnsaker, frukter og bær uten sprøytemiddelfunn, slik som i økologiske produkter.

 

Giftrester i 73 % av bær og frukt

I samme rapport ble det påvist giftrester i 73,2 % av de analyserte fruktene og bærene, hvorav 0,2 % var overskridelser av offisiell helseskade- grense. I norskprodusert frukt og bær ble det påvist rester i 63,8 % av prøvene, mens det ble påvist rester av plantevernmidler i 76,3 % i importerte produktene, skriver Mattilsynet og Bioforsk i en ny rapport. Det ble ikke påvist overskridelser i norskproduserte produkter, mens de importerte prøvene av frukt og bær hadde 0,3 % overskridelser. - Det er urovekkende at 73 % av produktene har sprøytemiddelrester, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge.

 

Les mer om rapporten her.

 

 

---- 

Les mer på Oikos sine sider om sprøytemidler.

 

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere