Amble gård til topps med Discovery

05.12.2011
Vill Blanding fra Sagaplant på Akkerhaugen og økologisk eplemost av eplesorten Discovery fra Amble gård i Kaupanger er årets beste eplemoster i regi av Norsk Eplefest. Sogningene stakk av med 1. og 2. plass klassen for rene eplemoster, som er moster laget av kun én eplesort. På 3. plass kom Eventyrmost produsert på Summerred-epler fra Nordre Lindheim gård på Gvarv, forteller avisa Telen.
– Det er finnes utrolig mye god eplemost- produkter i Norge som smaksbevisste forbrukerne bør jakte etter. Det er flott at denne innsatsen blir premiert, og det er hyggelig for oss som jobber særlig med økologisk mat, at Amble gård igjen gjør det så godt i denne konkurransen, sier Reidar Andestad i Oikos – Økologisk Norge.

Bildet viser Discovery eple og er fra økofrukt.blogspot som gir mye kunnskap om fruktdyrking


Testet 36 ulike eplemoster

I konkurransen Årets beste eplemost ble det blindsmakt i alt 36 eplemoster fra samtlige av landets viktigste epleregioner, som Hardanger, Sogn, Midt-Telemark og Lier-traktene. Mostene ble delt inn i to klasser, eplemoster av én eplesort og eplemost av flere sorter. Arrangør er Norsk Eplefest i samarbeid med Apéritif og Kulinarisk Akademi, skriver Telen.

 

Renest er best

-Stadig flere gårder får produsert sin egen eplemost, basert på ulike eplesorter og - blandinger, og med sine egne historier. Med denne kåringen vil vi få fram mangfoldet og stoltheten for de ulike produktene, sier leder for Norsk Eplefest, Eivind Lønheim, som er initiativtaker til kåringen.
Den ble gjennomført som en semifinale hvorfra de tre beste i hver klasse gikk videre til finalen. Generelt er kvaliteten noe høyere i den første kategorien enn den andre.

 

-Det kan synes som om det er lettere å få fram en klar aromaprofil med én eplesort enn med flere. Men det finnes altså unntak hvilket de tre finalistene i klassen blandingseplemoster beviser, sier juryleder Aase E. Jacobsen.

 

Uansett kategori er gårdpresset eplemost helt fri for konserveringsmidler og tilsetninger, som sukker. Et mer naturlig og rent drikkefølge til mat skal du lete lenge etter. To av finalistene i klassen ren eplemost er dessuten laget av økologisk dyrkete epler, skriver Telen.


Finaleresultatet:

1. Økologisk eplemost frå Sogn-Discovery Amble gård, Kaupanger
2. Økologisk eplemost frå Sogn-Aroma Amble gård, Kaupanger
3. Eventyrmost fra Nordre Lindheim -Summerred Karine Nybøle og Anders T. Høibø, Gvarv

 

Blandingseplemoster:
1. Vill blanding Sagaplant, Akkerhaugen
2. Eventyrmost fra Nordre Lindheim, Åkerø og Summerred Karine Nybøle og Anders T. Høibø, Gvarv
3. Eventyrmost fra Nordre Lindheim, Katja / Discovery Karine Nybøle og Anders T. Høibø, Gvarv

 

Saken over er et sammendrag av en fyldig sak i avisen Telen 2.12Her på Amble gård i Sogn har de knekket koden for hvordan lage den beste eplemosten i landet.  Foto: Amble gård.

Amble gård

Amble gård ligger i Kaupanger (Sogndal kommune) ved Amlabukti innerst i Sognefjorden, i hjertet av "Fjord Norge". Amble gård er en gammel ærverdig gård, som har vært i familien Heibergs eie siden 1690. Gården har 5 frittliggende og ulike feriehus/ hytter til leie. Alle med unik utsikt til Sognefjorden. Husene/ hyttene er fra perioden 1900- 1937 og er restaurert til høy standard.


Amble gård driver økologisk produksjon av høy og epler. Produksjon av økologisk eplemost. Eplemosten er vinner av "best i test" 2011. Se www.norskdrikke.no

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere