Amerikansk kjede sier nei til transfett

08.02.2011
350 dagligvarebutikker stiller strengere krav til produktene sine.

Den amerikanske kjeden Trader Joe's sier nei til transfett i alle sine butikker.

 

Tekst: Mari Hult, Ren Mat. Foto: TJ

 

KOSTHOLDSREGLER:

Etter presentasjonen av de nye ernæringsrådene, er det kommet fram at amerikanske helsemyndigheter i større grad enn de norske advarer mot transfett.  

 

LES MER: Forsvaret sier nei til transfett 

 

– Når vi vet hvor mange unge og andre som spiser mye produkter med transfett, så er vi ovverrasket over at de norske kostholdsreglene ikke løfter denne helseutfordringen mer, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge.

Transfett forekommer naturlig i små mengder i kjøtt og meieriprodukter, men i kosten vår finnes det stort sett industrielt produsert som et biprodukt fra herding av planteoljer. Transfett er verken nødvendig for kroppen eller godt for helsen. Tvert imot har det blitt funnet å øke faren for å utvikle koronar hjertesykdom og kreft.

 

Stor oppmerksomhet

I USA er fedmeproblemene store, og det stor oppmerksomhet rundt kosthold og helse.

For flere dagligvarebutikker sees det på som en konkurranse å være best på sunn mat, og nå har kjeden Trader Joe's tatt siste stikk ved å nekte salg av alle produkter som inneholder transfett.

 – Slik bør norske dagligvarekjeder også opptre, sier Andestad.

 

Matmerking

I amerikansk sammenheng, tilbyr Trader Joe's et lite utvalg produkter. Bransjestandarden er rundt 50 000, som er godt over Trader Joe's 4000. Rundt 80 prosent av disse er har kjedens eget merkenavn.

Trader Joe's lover at alle deres egne produker ikke inneholder noen kunsige farger, smaker eller konserveringsmidler. MSG og transfett er også svartelistet, og ingen av ingrediensene skal være genmodifisert.

Forretningsmodellen til Trader Joe's går i stor grad ut på å være en tradisjonell lokalbutikk, der mye dreier seg om helse.

Kjeden har merkeordninger for produktene, som gjør det lett å lete fram alt fra glutenfrie og fettfrie produkter, via kosher mat til produkter tilpasset både vegetarianere og veganere.


Annonsører

Samarbeidspartnere