Andelshaver i Økolandsbyen Hurdal?

14.03.2017
Ren Mat besøkte Hurdal Økolandsby i 2015. Siden den gang har de vokst fra noen få hus til i dag å være 150 mennesker fordelt på ca. 70 husstander. De er nå i full gang med å skape innhold og liv for en sosial, skapende, bærekraftig og levende Økolandsby. Hva er vel da mer naturlig enn å satse på andelslandbruk.

Mildrid Rødseth Brede forteller her om det som skjer i tilknytning til Økolandsbyen og andelslandbruket. De har plass til flere andelshavere og ønsker med dette å spre invitasjonen til å bli med. Våren er i anmarsj, og det er viktig å kunne planlegge hvor mange frø de skal så i jorden.

Produsere sin egen mat
Det er mange ting som skal til for å skape et sosial bærekraftig samfunn. For oss som økolandsby er det å ha tilgang til økologisk, lokal og etisk bærekraftig mat en viktig del. Ikke minst det å få så nær som mulig kontakt med "det naturlige liv" og matproduksjonen som en del av livets syklus. Da de fleste her, som alle andre, har jobber, pendler og har familie, får ikke folk nok tid til å produsere sin egen mat. Ikke alene. Dermed har vi nå startet opp med andelslandbruk. Med det kan vi gå sammen om å dyrke våre grønnsaker, ansette en gartner til å gjøre hovedjobben, mens vi er med og jobber det vi kan, og ikke minst har lyst til. Dette har også en sosial og sammenspleisende side, da vi sammen skaper et livsgrunnlag, og det er gården man kan se på som hjertet i en økolandsby.

Du er hjertelig velkommen
Dette fellesskapet ønsker vi også gjerne å dele med andre. Andelslandbruket ønsker folk utenbygds fra hjertelig velkommen. Vi håper å kunne tilby folk i lokalområdet, og da inkludert Oslo, til å ta del i gleden av å dyrke egenprodusert mat i et sosialt fellesskap.

I andelslandbruket kan du enten bare betale din medlemsavgift, gjøre dine 10 dugnadstimer og høste din mat, eller du kan engasjere deg i grupper for å utvikle landbruket og dine egne interesser sammen med andre. Eksempler på grupper er urtegruppe, komposteringsgruppe, snekring, foredling med fermentering og tørking etc., og ja ikke minst "spise, fest og sosial"-gruppe.

Dugnader og sosialisering vil skje flere ganger i løpet av sesongen. For de som bor langt unna kan det å organisere seg og samarbeide om innhøsting være en god idé. Er man f.eks. 10 personer som bor i Oslo, og tar hver sin ukes innhøsting, trenger man kun hente grønnsaker tre ganger på en hel sesong. For folk utenbygds fra kan også Kjøkkenhagen Kafe & bakeri friste både med middag, kaffe og bakervarer fra den vedfyrte steinovnen lagd med mel malt på egen kvern. Man kan også handle øko-varer på landhandelen.

Felleshus
Folket i Økolandsbyen er også nå i gang med å etablere felleshus. Det ligger rett ved åkrene til andelslandbruket. Med stort kjøkken og mange flotte rom, er drømmene om en levende, fargerik og skapende Økolandsby store steg nærmere.

Mange tilbud
På sikt håper vi også å kunne bruke felleshuset til å tilby langvegsfarende overnatting. I tillegg blomstrer det opp også andre ulike tilbud og aktiviteter på stedet. Blant annet holder Kjøkkenhagen Kafé ulike arrangementer med f.eks. konserter, DJ med dans, kurs & workshops, vegetarbuffet hver onsdag, og det tilbys en rekke ulike terapier/behandlingsformer, 5 rytmedans, dans/treningstilbud for både voksne og barn og badstu et par ganger i uken. I økolandsbyen er det også beboere som driver med ølbrygging, produksjon av økologisk såpe, bivokspapir, baking med surdeig, økologiske egg og økologisk honningproduksjon, chagasopp og en smed. Produktene selges bla. i landhandelen.

Økolandsbyen ligger bare 5 minutter unna badestrand, turstier i skogen, og på gården kan man hilse på både geiter, kaniner, bier og alpakkaer. Med alt dette tenker vi at det vil kunne være en flott opplevelse og mulighet for folk å kunne få en bit av "livet på landet" og være en del av et sosial, bærekraftig, spennende miljø selv om man kanskje bor i Oslo eller andre mer urbane strøk.

Dersom dette kunne være interessant for deg, ta kontakt med Mildrid Rødseth Brede på mildridbrede@gmail.com eller mobil 959 18 060.


Tekst: Mildrid Rødseth Brede
Foto: Hurdal Økolandsby


Noen lenker for mer informasjon

Hjemmesiden: https://www.hurdalecovillage.no/andelslandbruk/

FB-side: https://www.facebook.com/groups/1794291180804752/?fref=ts

Hjemmeside Økolandsbyen: https://www.hurdalecovillage.no/¨

FB-side Økolandsbyen: https://www.facebook.com/OkolandsbyeniHurdal/?fref=ts

FB-side for Kjøkkenhagen: https://www.facebook.com/kjokkenhagenhurdal/?fref=ts

Hjemmesiden til Andelslandbruk i Norge: http://www.andelslandbruk.no/kart/hurdal-okolandsby-andelslandbruk

Annonsører

Samarbeidspartnere