Angry Birds

29.12.2012
Matskribent Yngve Ekern skrev i fjor om kalkuner i sin blogg i Aftenposten. Vi tillater oss å ta fram igjen noe av det han skrev, som selvsagt er like aktuelt i år. Skal du ha kalkun til nyttårsmiddag bør du lese dette.

Bildet viser kalkuner på Holmagarden i Hardanger. Homlagarden har motatt flere priser for sin dyrevennlige produksjon, men det er ikke slik de fleste kalkunene i Norge har det. Foto: Homlagarden.

Kalkunen har grunn til å være forbanna. Den behandles dårlig når den lever og tilberedes dårlig når den er død. Det er en skam at vi ikke bryr oss om at fuglen lever like nitrist som burhøns, skriver Yngve Ekern.

 

Kalkunene er norske

Noen tror at kalkunene i frysedisken er importerte. Det er de ikke. Nå i desember setter vi 400 000 hele norskfødte kalkuner på bordet, skriver Ekern. Resten av de ca 1,5 millioner kalkuner som avles opp brukes til brystfileter og pålegg. Men hvordan er den norske produksjonen?

 

Den norske virkeligheten er grell

Det er sikkert mange som ikke tenker over hvordan nyttårsmiddagen deres har hatt det mens den levde - Ekern serverer deg fakta:

 

* Kalkunene er svært sosiale, med et stort spekter av kommunikasjonsformer. De lever i grupper med klarlagt familiehierarki, men kan være aggressive mot inntrengere.


* Industrikalkunene er avlet frem for å vokse ekstremt fort. Veksten er så rask at mange får problemer med å stå oppreist. Parring er uaktuelt i denne tilstanden. Sæd presses ut av ham og injiseres i henne.


* Oppdrettskalkuner stues sammen flere tusen i store, nakne haller. Hakking er et problem, som følge av oppløste sosiale strukturer. Bølger av panikk er vanlig.


* De vasser i strø med så mye avføring at det gir etseskader på føttene. I tillegg gir avføringen så mye ammoniakk i luften at de kan få pustebesvær.


* De stappes i kasser og fraktes som levende lik til slakteriet, der de ved full bevissthet henges opp etter bena på samlebåndskroker, og hodene dyppes i elektrifisert vannbad for å bedøve dem før strupen kuttes.


* Våre norske forskrifter om oppdrett sier at det kan være 38 kilo fugl per kvadratmeter i hallene, det vil si rundt fem individer på én kvadratmeter.

 

Det finnes et godt alternativ - heldigvis!


* I økologisk produksjon er det helt annerledes. Der er det maks tre dyr per kvadratmeter innendørs, pluss uteareal. Nye forskrifter fra 2011 krever at økologiske kalkuner skal ha minst 10 kvadratmeter utendørs - per individ. De skal også kunne bevege seg utendørs og ha mulighet til å utfolde naturlige instinkter.

Den økologiske produksjonen er økende. Homlagarden i Hardanger er en foregangsbedrift, og produktene deres selges blant annet hos Coop og Meny, se link til oversikt over hvor du kan handle nederst.

 

Vil du lese mer om at kalkuner faktisk kan fly, om deres undertrykte sexualitet og fantastiske lokkelek, i tillegg til en mengde ulike oppskrifter og tips om hvordan du best forbereder kalkunen slik at den ikke blir tørr, ta en titt i Yngve Ekerns blogg. Han bidrar definitivt til at kalkunmiddagen aldri blir som før.

 

Se flotte bilder og les mer om kalkuner hos Homlagarden.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere