Arendal kommune har klart det!

05.02.2013
- Det er først og fremst de entusiastiske medarbeiderne på storkjøkkenet som er å takke for det gode resultatet, sier prosjektleder Hans Birger Nilsen. Han forteller at de har nådd regjeringens mål om 15 prosent økologisk mat i storkjøkkenet i Arendal kommune. Oikos- Økologisk Norge gratulerer!

Økologisk og lokalt

Oikos Agder tok initiativ til å søke om økoløftprosjekt da muligheten kom og ble støttet av Fylkesmannens landbruksavdeling. Satsingen på økologisk mat ble også vedtatt i bystyret. - De ansatte i kjøkkenet har vært lojale til bystyrevedtaket, selv om det var ulike meninger om saken fra begynnelsen av, forteller Tove Nævisdal, avdelingsleder for kjøkken, vaskeri og renhold i kommunen. Hans Birger Nilsen var prosjektleder for "Økopartnere", økoløftprosjektet i kommunen som begynte i 2008 og var ferdig i 2012. - "Økopartnere" i Arendal og Grimstad har bidratt med å skaffe kjøkkenet kontakt med lokale økoprodusenter, samt med hjelp til finansiering av en liten mølle på storkjøkkenet i Grimstad, sier Nilsen. Storkjøkkenet i Grimstad får økologisk hvete fra den lokale produsenten Storegra gård og maler sitt eget økologiske mel som brukes til brød både i Grimstad og Arendal. Dette melet blir rimeligere enn å kjøpe konvensjonelt mel gjennom grossist. Det viser seg også at direkte leverte økoprodukter i mange tilfeller kan konkurrere prismessig med å kjøpe konvensjonelt gjennom grossist. -Det er økologiske grønnsaker, poteter og egg som har slått sterkest ut på økologi-andelen, sier Nilsen videre.

Godt å vite

I tillegg til melet har de også økologiske og lokale grønnsaker i form av kål, kålrot og gulrot. Kålen har blant annet blitt brukt til å lage heløkologisk og lokal fårikål sammen med lokalt lammekjøtt. Det ble til 600 porsjoner på "Fårikålens dag" i september. - De ansatte på kjøkkenet synes det er stas å få direkteleveranser fra lokale bønder - det er fint å vite hvor maten kommer fra, sier Tove Nævisdal. Hovedsakelig er det nabokommunen Grimstad som bidrar med de lokale, økologiske råvarene, der har noen flere bønder lagt om produksjonen sin i forbindelse med økoløftprosjektet, forteller vår lokale Oikos-medarbeider, Marit G. Wright.

øko fårikål Arendal

Hvordan begynne?

Nilsen og Nævisdal samt kokkene Espen Grøstad og Irene Løvdal får spørsmål om hvilke råd de vil gi. De sier: Andre som vil satse på økologiske råvarer trenger entusiastiske og lojale medarbeidere med i alle ledd. Så gjelder det å begynne fra en kant, vi begynte med økologiske egg fra en lokal produsent og har fortsatt med varene vi har kunnet få tak i lokalt. Nævisdal legger også vekt på at økoløftprosjektet var viktig for dem for å komme i gang, både for kontakt med lokale økoprodusenter, og for å inspirere og engasjere dem. Kokk på Røed bo- og omsorgssenter, Irene Løvdal, forteller at for henne har det vært viktig å kunne jobbe med gode, smakfulle og naturlig råvarer. Økologisk frukt og grønnsaker oppfører seg litt annerledes enn konvensjonelle, bl.a. tåler de ikke å ligge lagret så lenge (på grunn av at de ikke er overflatebehandlet), og de ser ofte mindre polert ut.  - Det er viktig å bedømme varene etter innhold og smak, ikke etter utseende, sier Løvdal.

Faglig påfyll

Mange av dem som satser på økologisk mat i kjøkkener, kombinerer det med et "kjøkkenløft" som de kaller det i foregangslandet Danmark. Kjøkkenløftet i København kommune har fokusert på å gi de ansatte kurs og faglig påfyll, som mange som jobber i storkjøkken sjelden får, i følge prosjektleder Anya Hultberg på Københavns Madhus. - Når du har tatt utdanning som kokk vil du gjerne ha faglige utfordringer, ikke bare åpne store sekker med halvfabrikata, tømme i gryter og røre, sier seniorrådgiver Maiken Pollestad Sele i Oikos. Hun har selv vært på kurs hos Københavns Madhus og ble veldig inspirert. - Jeg forstår godt at gode økologiske og gjerne lokale råvarer, i kombinasjon med å lage mer mat fra bunnen, ser ut til å være en del av nøkkelen til suksess, sier Sele. Hans Birger Nilsen kan bekrefte dette. - i Arendal har prosjektet også gitt de ansatte på kjøkkenene mulighet for å få faglig påfyll og ideer gjennom studieturer til København og møter med andre som holder på med det samme. Nævisdal nevner også spesielt bakekurs med økologisk mel.

Noen flere?
Oikos gratulerer Arendal kommune med å ha nådd 15 %-målet og lover å komme tilbake med en utmerkelse om ikke lenge! - Vi vil også veldig gjerne høre fra andre kommuner og virksomheter som har kommet over 15 % økologisk, slik at vi kan gjøre stas på dem også, sier Sele. - Er det noen som kunne tenke seg å satse, men ikke helt vet hvor de skal begynne, så kan de også ta kontakt. - Vi hjelper veldig gjerne til om vi kan, avslutter Sele.

Annonsører

Samarbeidspartnere