Barnehage med frø

14.10.2010
Engasjerte barnehageansatte i Grue ser stadig etter kreative måter de kan presentere gode miljøvennlige og pedagogiske løsninger på for barna. Så ivrige er de at de for tiden samler inn ulike frø som skal plantes i barnehagen. De vil ha kontroll med frøene de bruker og de vil også helst ikke betale for å kjøpe de, dermed samler de frøene selv. Drivhus har de fått av ordføreren.
-Vi er imponert av hva de får til i denne barnehagne som er en del av Økoløft prosjektet i Solør-området, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge. Dette er helt enestående, legger han til.

Bildet over er fra skolehage i England, snart er det også slik i Grue.
 

Ordfører Herdis Bragelien i Grue ble så imponert over plante- og frøinteresssen hos barnehageansatte i Gromungen barnheage at hun likesågodt gav dem drivhuset sitt.  Bildet: Grue kommune

 

Egen frøsamling i barnehagen har ført til at ordføreren har gitt de drivhuset sitt

Nå skal barna følge utviklingen og få smake på resultatet.   Spennende og enkle menyer settes opp, basert på råvarer som er dyrket økologisk.   Potetsuppe er et eksempel på meny de alt har prøvd ut. De barnehageansatte er fra Gromungen barnehage i Grinder i Grue. På studieturen til Sverige for kort tid siden  deltok disse tre fra Gromungen barnehage: Mariann Holseter, Anne Marie Skaraberget og Inger Flisnes. Etter turen hadde de enda flere frø til sin barnehage. 

-Gromungen barnehage avdeling Grinder friluftsbarnehage er i fred med å bearbeide positive foreldre til å innføre økologisk mat i barnehagen, uten merkostnad i "matpenger", forteller Anne Marie Skaraberget og legger til at  "Lars på Joker`n i Brandval" er villig til å "være med på lasset".  Vi har gått til innkjøp av 3 stk. epletrær og fått 2 stk. ripsbusker i gave.  Så her blir det snart egenprodusert økologisk frukt og bær.

Dersom du ikke finner de i barnehagen finner du de i inne ordførerens drivhus, snart gror det i mange nye frø i Grue og barna her vet snart mer om spiring enn de fleste av oss andre.  De burde få diplom av frøutviklingsselskapet Graminor.

 

Kommunevåpenet i Grue passer kanskje bedre enn på lenge

 

Økoløft Våler, Grue og Åsnes håper på fortsettelse

Her har barnehager og noen offentlige institusjoner etablert ordinger med innkjøp av økologisk mat

Nå er det spent på om prosjektet får fortsette.  De mener at det er tålmodig arbeid over tid som gir resultater. Flere i prosjekt har vært med på studietur til Sverige forrige uke og er inspirert av hva en her får til.  Samtidig viser de til at en også i deres kommuner har produsenter og virksomheter som framhever seg når det gjelder økologisk produksjon.  På potetsiden sliter de med at mye av det som leveres inn som økologiske poteter ikke kommer ut i markedet merket som det.  Det viser at her ligger det et potensial for vekst.  Bama har tidligere i år snakket om 20 % vekst i økologisk potetsalg.

 

 

Kjente økoprodusenter i Solør-området

Helen Davey er lokal produsent med produksjon av pultost og smør.  Varene selges i butikkene i området og kan bestilles.

Heinrich Jung driver med frilandsgris, brokkoli, gulrot og mer.  Gris leverer han til Grøstad Gris, de bruker bare frilandsgris i sin kjøttproduksjon.

Halvor Midtsundstad har ammekyr og driver også med poteter.

Totalt er det 25-30  økoprodusenter i Solør-regionen, forteller Stig Braathen i Økoløft prosjektet  

 

Denne saken er laget av Reidar Andestad.  Din kommentar sendes reidar@oikos.no

 

Annonsører

Samarbeidspartnere