Bearbeidet kjøtt øker risikoen for kreft

17.01.2012
En ny svensk studie publisert i British Journal of Cancer viser at risikoen for kreft i bukspyttkjertelen øker med 19 % for hvert femtiende gram bearbeidet kjøtt som spises daglig, som for eksempel pølser eller leverpostei. - Denne studien viser oppsiktsvekkende resultater, og forsterker betenkeligheten mot bruk av tilsetningsstoffer som nitritt, sier Kari Tande Hansen i Oikos - Økologisk Norge.

 Foto: mix.noØkt kreftrisiko med nitritt

- Jo mer prosessert kjøtt man spiser, jo mer øker risikoen for kreft, sier forsker Susanna Larsson ved Karolinska Institutt i Stockholm. Studien viser at det ikke er kjøttet i seg selv som øker risikoen for kreft, men de stoffene som tilsettes for å øke holdbarheten på produktene, blant annet tilsetningsstoffet nitritt. 50 gram prosessert kjøtt tilsvarer omtrent en pølse.

 

Studien er en såkalt metaanalyse, som er en sammenfatning av sju andre studier. - Kreft i bukspyttkjertelen er en relativt lite utbredt sykdom, men er til gjengjeld en veldig aggressiv sykdom som er vanskelig å behandle, sier Larsson.

 

Konserveringsmiddelet nitritt forekommer i de fleste bearbeidede kjøttprodukter. Tilsetningsstoffet øker holdbarheten, men gir også et penere utseende på produktet i form av den røde fargen kjøttproduktene har. Nitritt i matvarer beskytter mot bakterier som kan føre til botulisme, en matforgiftning som i verste fall kan være dødelig. På den annen side kan nitritt omdannes til nitrosaminer i kroppen, og disse er kreftfremkallende. I Norge benyttes det ikke nitritt i økologiske kjøttprodukter.

 

 

 

Anbefaler redusert inntak av bearbeidet kjøtt

Norske helsemyndigheter gir i sine anbefalinger råd om å begrense inntaket av bearbeidede kjøttprodukter fordi det er en overbevisende årsakssammenheng mellom inntak av rødt kjøtt og kreft i tykk- og endetarm. Med bearbeidede kjøttprodukter menes produkter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt. Det anbefales å begrense mengden rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rødt kjøtt til 500 gram per uke. Dette tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg. Rødt kjøtt er kjøtt fra svin, storfe og sau.

 

Selv ved å følge de norske anbefalingene for inntak av rødt kjøtt vil man altså i følge den svenske studien kunne ha et inntak som kan føre til økt risiko for å utvikle kreft i bukspyttkjertelen.

 

 

 

 

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere