Bedre utvalg vil få fart i øko-salget

22.05.2013
Hele en av fire danske forbrukere ville kjøpt mer økologisk mat hvis vareutvalget var bedre, viser en ny studie. - Vi har den samme utfordringen i Norge, sier Regine Andersen, daglig leder i Oikos – Økologisk Norge. - Økovarer har blitt tilgjengelig i flere kjeder, men samlet sett er det fortsatt lite utvalg av økologisk mat i de fleste norske butikker.

Danskene ville kjøpt flere økologiske produkter hvis de var mer tilgjengelige i supermarkeder. En ny studie, gjennomført av organisasjonen Landbrug og Fødevarer, konkluderer med at om det hadde vært flere økologiske versjoner av matvarene i hyllene, ville økologiske produkter solgt mye bedre, i følge nettstedet foodculture.dk.

- Den norske undersøkelsen Økobarometeret fra 2012, viser at pris, informasjon og mangelfull tilgjengelighet, er hovedgrunnene til at folk ikke handler mer økologisk, forteller Regine Andersen.


Tilgjengelighet avgjør

Frukt, grønnsaker, kjøtt, melk og egg er de varene en vanligvis finner i økologisk utgave i de danske supermarkedene. Det er imidlertid svært få steder hvor det er mulig å velge mellom en økologisk og en konvensjonell versjon av alle typer matvarer, skriver foodculture.dk.

24 % av respondentene i den danske studien svarer at de ville kjøpt mer økologiske produkter dersom tilgjengeligheten hadde vært bedre.


- Dette er veldig hyggelig å vite, fordi det er noe vi kan gjøre noe med, sier Kirsten Lund Jensen, økologisjef hos Landbrug & Fødevarer i Danmark til nettstedet foodculture.dk.
- Det har vært gjennomført en rekke markedsføringstiltak, noe som betyr at økologisk informasjon er synlig i mange supermarkeder, sier Kirsten Lund Jensen.

17 prosent opp i 2012

- I Norge kjøres det i år flere kampanjer for økologisk mat i regi av Matmerk, forteller Regine Andersen. Hun mener at mer informasjon om fordelene med økologisk mat over tid vil føre til at mange flere velger det.

I 2012 økte omsetningen av økologisk mat med 17,2 prosent i Norge.

- Skal denne veksten fortsette, må det økologiske vareutvalget i butikkene bli bedre, sier Andersen. - Vi nordmenn er trolig som danskene, vi ville kjøpt mer økologisk mat om vareutvalget var bedre.

Les mer om det norske økosalget i 2012 HER

Annonsører

Samarbeidspartnere