Billenes hevn mot GMO

08.02.2013
Genmodifiserte planter skulle gjøre det enklere å være bonde. Lovnaden var mindre arbeid, mindre kostnader og høyere avlinger. I begynnelsen stemte det. Men nå har ting endret seg til det verre, skriver Nationen i omtale av en ny rapport.

USA har hatt kommersiell dyrking av GMO-soya siden 1996. Rapporten «Die Rache von Käfer & co., på norsk «Hevnen fra biller & co.», fra instituttet Testbiotech i München, gir en samlet framstilling av USAs erfaringer med GMO.

Endringene kom for vel ti år siden, ifølge en ny rapport. Det er ikke lenger bare soya og mais som tåler sprøytemidlene. Også ugresset er blitt resistent. Amerikanske bønder må sprøyte mer. Bruken av glyfosat har økt kraftig, parallelt med økningen av GMO-planter. Noen ugress er blitt helt resistente mot glyfosat, mens andre kan bekjempes bare med svært høye doser. Bøndene har fått høyere kostnader, mer arbeid og mindre avlinger, skriver Nationen.

- Europa står foran viktige avgjørelser og veivalg når det gjelder godkjennelse av GMO-planter. Vi kan lære av de amerikanske erfaringene, sier Christoph Then, leder for Testbiotech, til Nationen.

Tirsdag lanserte det Norske landbruket en video som underbygger et nei til GMO. Landbruket deler den restriktive holdningen til GMO med 18 andre organisasjoner - fra miljø- og solidaritetsorganisasjoner til forbrukersammenslutninger - som til sammen utgjør Nettverk for GMO-fri mat og fôr.

Forsøk kan tyde på at resistente biller til og med utvikler seg fortere og sprer seg raskere. Artsmangfoldet i USA har gått ned. Bønder må dels luke på gamlemåten, ifølge Testbiotech-rapporten.

- Såvareindustrien i USA blir i stor grad kontrollert av agrokjemikonsernene. Vekstene er utviklet av konserner som også har patent på dem og kontroll over såvarene. Monsanto, Dupont, Syngenta, Dow AgroScience og Bayer dominerer markedet både for GMO-planter og konvensjonell dyrking. Stadig færre bønder kan bruke såvarer fra egen avling. Detektiver passer på at ingen bryter patentreglene. Det blir stadig vanskeligere å få tak i såvare fra planter som ikke er genmodifisert, forsetter Christoph Then.

Han har laget rapporten på oppdrag fra den tyske EU-parlamentarikeren Martin Häusling, som representerer De grønne.

Les mer i Nationen 8. februar, side 8 og 9.

Annonsører

Samarbeidspartnere