Biolaproduktene bør bli økologiske

23.02.2010
Tine kan ikke lenger bruke navnet Biola på produkter som ikke er økologiske. Dette kommer som en konsekvens av nytt EU-regulativ som verne om betegnelser knyttet til økologisk godkjent mat. Bio er forkortelsen på økologisk i Tyskland og flere andre land.

- Oikos støtter innskjerpingen fra EU på at forbrukerne ikke skal bli misledet til å tro at et produkt er økologisk som ikke er det, sier Reidar Andestad, daglig leder.

Tine må gjøre Biolaproduktene økologiske og ikke bare skifte navn på de, foreslår Oikos.  Forbrukeren må ikke ha grunn til å tro at produkter som ikke er økologiske er det.  Innskjerpelsen på bruk av ordet Bio - Biola -  kommer som følge av nytt EU-regulativ som beskytter betegnelser knyttet til økologisk mat. Foto: Tine.

 

 

Tine må gjøre Biolaproduktene økologiske

Oikos foreslår som ei grei løsning for Tine at alle Biola-produktene blir produsert økologisk, og da er Tines problem med bruken av begrepet "bio" løst, sier fagsjef Jon Magne Holten. Nå som det skal innføres et felles økologi-merke for økologiske produkter i hele EU og EØS-området fra 1. juli 2010, mener vi det er stor sannsynlighet for at bio-begrepet, også i Norge, blir forstått som at det er et økologisk produkt. Det er klart at forbrukerinformasjonen må være korrekt, og så lenge Biola ikke er økologisk, må merkenavnet endres.

 

Tine har for mye økomelk og kan anvende den til Biolaprodukter

I brev til konsernstyret i Tine i går gjør vi oppmerksom på det store overskuddet av økologisk melk som nå blir solgt som konvensjonell melk. Konsernstyret i Tine BA har konsernstyremøte i dag, og derfor er timinga perfekt, sier Jon Magne Holten.

 

Tine svikter i markedsføring av økologisk melk 

Markedsføringa av den økologiske melka i Tine må helt klart bedres, og lansering av nye økologiske produkter vil bidra til dette. For noen år siden ble all kefir-produksjon i Tine lagt om til økologisk, det såkalte kefir-grepet. Oikos foreslår derfor nå det nye økologiske Biola-grepet!

 

Bio-trøbbel for Tine og Q-meieriene

Tine og Q-Meieriene må trolig komme opp med nye navn på sine syrnede melkeprodukter, skriver Aftenposten.

Probiotiske melkesyrebakterier har vært tilsatt i melkeprodukter her i landet siden 1995.

«Probiotisk» er gresk og betyr «for livet».

Melkesyrebakteriene finnes naturlig i tarmene, men en ekstra dose skal ifølge produsenten virke gunstig på fordøyelsen og immunforsvaret.

Biola-serien omfatter syrnet lettmelk, ulike typer yoghurt og en solbærdrikk.

BioQ-serien omfatter syrnet melk og yoghurt.

Dermed kan det være slutt for merkenavnene Biola og BioQ. Mattilsynet har sendt brev til både Tine og Q-Meieriene, der de gjør oppmerksom på at et nytt regelverk ikke tillater bruk av «Bio» i andre matvarer enn økologiske varer.

 

Les hele saken i Aftenposten

Annonsører

Samarbeidspartnere