Blir det lov å sprøyte med kobber for økobønder?

19.08.2010
I forbindelse med at økologiforskriften skal endres, kan det bli tillatt å bekjempe sopp på økologisk frukt og bær med kobber, skriver Nationen. I EU er det lov å bruke kobber som sprøytemiddel også i økologisk produksjon, i Norge har det ikke vært det, nå drøftes saken i Mattilsynet etter en høringsrunde.

Denne vakre blomsten tilhører potetsorten Beate.  Flere produsenter sier de vil få større avlinger av potet, frukt og bær  om de kan bruke noe kobber i produksjonen, slik det er lov i EU, andre som Oikos - Økologisk Norge, mener dette vil svekke tilliten til økologiske produkter.

 

 Lever av tillit

 - Det er tilliten til kundene vi lever av. Jeg ser på det som en trussel for næringen hvis denne formen for sprøyting blir tillatt innenfor økologisk landbruk, sier Olav Jønsi i Økofrukt AS, en av Norges største økoprodusenter.

 - Å si ja til kobber vil være et uheldig signal å sende. Vi vil få et kommunikasjonsproblem overfor forbrukerne, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge til Nationen.

- Kobber er et stoff som gir negativ effekt i vann og vannkulturer. Derfor ønsker vi å være føre var, selv om det er foreslått en styrkegrad på bruk av kobber som mange mener er ufarlig, sier han.

 

Les saken og debatten i Nationen her

 

Kobber som plantevernmiddel i økologisk frukt og bær i Norge

Her kan du lese rapport hos Mattilsynet om emnet som er laget av Grete Lene Serikstad, Bioforsk Økologisk, for regelverksutvalget for økologisk produksjon.

Annonsører

Samarbeidspartnere