Brasil passerer USA i giftbruk

16.10.2009
USA har lenge vært verdens største marked for kjemiske sprøytemiddel, men i 2008 gikk Brasil forbi. Det brasilianske salget økte med 25 % i forhold til 2007 og dette til en verdi av 7 milliarder amerikanske dollar.

Er det i slike monokulturer vi vil at mat skal produseres, og hva fører det til av miljøproblem og jordkvalitet?  Bildet fra jordbruk i Brasil som bruker mer og mer sprøytemiddel og mer og mer GMO-vekster.

Felt med soybønner i Brasil

Soyaproduksjon med GMO og mye sprøyting

Nesten halvparten av sprøytemidlene ble brukt i soyaproduksjonen, som nå i hovedsak skjer med sorter som er genmodifisert til å tåle glyfosat (Roundup).

 

 

Soyabønner ved høsting i Brasil

 

Sterkere gift må til

Akkurat som i USA øker derfor problemene med ugras GMO-feltene i Brasil.  Sprøytemiddelindustrien har derimot en løsning klar.  Dow Agrosciences har levert inn en søknad til brasilianske myndigheter om feltforsøk med en ny genmodifisert soya som i stedet tåler 2,4-D og en maissort som tåler både 2,4-D og haloxyfop, som ikke engang er tillatt i Dows hjemland USA.  Til nå har ingen rapportert om testing av disse nye GMO-sortene utenom i Brasil.  Brasil ser ut til å ha blitt global forsøkskanin innen kjemiske sprøytemiddel og utprøving av nye GMO-sorter, sier den brasilianske miljø- og landsbygdutviklingsorganisasjonen AS-PTA.

 

Plategiften 2,4-D - svært giftig 

2,4-D som produseres av Dow, er en plantegift som inneholder mye mer giftstoffer enn glyfosat som i seg selv er giftig.  I Brasil ble glyfosat klassifisert som middels giftig (klass 4 ) mens 2,4-D ble klassifisert i klasse 1 - svært giftig.  2,4-D var en av to komponenter i "agent orange" som ble brukt i Vietnam og som forårsaket tusener av tilfelle av kreft, fødselsskader og mer.

 

Kilder:

http://www.grain.org/

http://www.aspta.org.br/

 

-------------------

Denne saken er laget av Reidar Andestad i Oikos, reidar@oikos.no

 

Annonsører

Samarbeidspartnere