Brekk besøkte økologisk håndball-EM

09.12.2010
Landbruksminister Lars Peder Brekk besøkte håndball-EM på Lillehammer for å støtte satsingen på økologisk mat under mesterskapet. -Håndballforbundet tar samfunnsansvar ved å sette økologisk mat på agendaen, sa landbruksminister da han selv var tilstede i Håkons Hall på Lillehammer.

Her er Landslagslege Ola Sand, landbruksminister Lars Peder Brekk, administrerende direktør i SLF Ola Christian Rygh og markedssjef i Håndballforbundet Gunnar Nybø samlet på pressekonferanse onsdag 8. desember. Foto: Marit Fiksdal


Håndball og økologi

Under de innledende rundene til håndball-EM, som går av stabelen denne uken, blir det servert økologisk mat til spillere, frivillige, pressefolk og publikum. Bak tiltaket står Håndballforbundet og Statens landbruksforvaltning, som har inngått en avtale om at så mye som mulig av maten under mesterskapet skal være økologisk. Målet med tiltaket er å fremme produksjon og omsetning av økologisk mat.


Kosthold viktig i idrett

Brekk er opptatt av sammenhengen mellom kosthold og idrett, og han er kritisk til at maten som serveres på idrettsarrangementer ofte er hurtigmat.

 

-Idretten må ha fokus på matvaner. Kvalitetsmat er viktig, det nytter ikke å fyre opp kroppen med Red Bull, sier han med Petter Northugs sponsoravtale i tankene.

 

Landslagslege Ola Sand er også opptatt av kostholdet i idretten. -Det er viktig med et kosthold som gjør at man ikke trenger kosttilskudd. I tillegg på maten smake og se delikat ut.


Falt i smak

Landslagslegen forteller også at han aldri har opplevd så mye positiv tilbakemelding på maten fra håndballjentene.

 

-Maten vi har får er god og variert, noe som er spesielt viktig i et mesterskap, sier han. I går da jentene kom hjem på hotellet etter kamp dødsslitne, kunne de juble over hjemmelagde kjøttkaker.

 

-Vi har aldri fått så mye skryt av maten, sier markedsansvarlig i Håndballforbundet Gunnar Nybø.

 

Han forteller videre at det ikke bare er håndballjentene som får økologisk mat, det gjør også flere hundre frivillige og pressefolk. Tilbakemeldingene fra de er òg veldig positive.

 

Populært med smaksprøver

Avtalen mellom SLF og Håndballforbundet gir norsk økologisk landbruk muligheten til å nå ut til et bredt publikum. Det er Oikos -Økologisk Norge som har ansvaret for serveringen og profileringen av økologisk mat under EM.


Oikos har, i tillegg til å koordinere økologisk matservering, stand hvor publikum kan få informasjon om økologisk mat og smaksprøver på økologiske produkter. Interessen var stor blant store og små håndballsupportere som stoppet opp ved standene før kampene og i pausene. Smaksprøvene skapte stor begeistring og flere prøvde seg på Oikos quiz om økologisk mat.

 

 

Lars Peder Brekk og Gunnar Nybø får assistanse av Jarle Torgersen fra KSL Matmerk for å løse Oikos quiz.


Håndballjentene er spydspisser

-Håndballjentene er flotte rollemodeller for å fronte økologisk mat. Den økologiske profilen under EM vil bidra til økt handel og interesse rundt økologisk mat, sier markedsansvarlig Nybø.

 

Det er administrerende direktør i Statens landbruksforvaltning, Ola Christian Rygh enig i.

 

-Avtalen er et virkemidlene for å nå regjeringens mål om at 15 prosent av alle landbruksvarer og all solgt mat skal være økologisk produsert innen 2020. Økt forbruk og etterspørsel er nødvendig for å øke produksjonen, fortsetter han. For å få til dette er håndballjentene spydspisser.

 

Tekst og foto: Marit Fiksdal

 

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere