Brekk misfornøyd med kjedenes oppfølging av økologisk kjøtt

03.10.2010
- Nortura har gjennom arbeidet med Norgården bevist at de har prioritert økologisk produktutvikling. Da har Nortura gjort den jobben vi har bedt dem om å gjøre. Derfor blir det totalt uforståelig om dagligvarehandelen ikke tar inn disse økologiske produktene i butikken, sier statsråd Brekk til Aftenposten lørdag. Avisen har et større oppslag om at økosalget går noe tilbake og fokuserer særlig på problemer innen omsetning av økologisk kjøtt.
– Norgården har flere produkter som bør være tilgjengelig i de fleste dagligvarebutikker og ikke bare i noen fullsortimentsbutikker, sier markedssjef Kristina Alnes i Oikos – Økologisk Norge.

Økologisk leverposten fra Norgården er en av mine favoritter, sier markedssjef Kristina Alnes i Oikos - Økologisk Norge og mener at den, økologisk fårepølse, kjøttdeig og kylling bør tilbys i de fleste norske butikker. Bilde over Norgården og under Oikos.

 

 Disse produktene bør alle kunne ha tilgang til

 Hun viser til økologisk leverpostei, fårepølse, kjøttdeig og kylling som produkter som forbrukerne bør sikres tilgang til over hele landet.  Økologiske kjøttvarer fra Norgården inneholder ikke tilsetningsstoffet nitritt, det bør helsebevisste forbrukere merke seg, sier hun.  Hun er selv særlig begeistret for Norgården  leverpostei og fårepølse.  Økologiske egg er alt en suksess på markedet og fås i alle butikker. Økologiske høner spiser bare økologisk fôr, de får vandre fritt inne og de får vandre ut i frisk luft. 

 

Grøstad Gris har også en rekke økologiske produkter som tilbys i en del butikker. Homlagarden har kalkunkjøtt som blant annet segles i en del Coop butikker.  Lokalt finnes flere økologiske kjøttforedlingsbedrifter som Naturkjøtt BA i Trøndelag, Vikja kjøtt i Vik og Vaagen gård på Averøy.

 

Statsråd Lars Peder Brekk refser dagligvarekjedenes manglende oppfølging av Norgården produkter. Bilde: LMD

 

 Minner om motarbeiding

Landbruksminister Lars Peder Brekk reagerer kraftig når han hører om Norturas erfaring med kjedene.

Han peker på et brev den samlede dagligvarebransjen overleverte Landbruksdepartementet for to år siden, undertegnet av alle kjedene, med krav om flere økologiske varer for å sikre jevn tilgang til forbruker.

 

- Jeg har fulgt opp, og Nortura har fulgt opp. At handelen ikke tar inn produktene, opplever jeg som et klart brudd på intensjonen i brevet, sier Brekk. Han understreker at han gjentatte ganger har pekt på at det er nødvendig at alle samarbeider for at norske forbrukere skal få tilgang på økologiske matvarer.

- Dette minner mer om motarbeid enn samarbeid i verdikjeden, sier Brekk til Aftenposten.

 

Les hele saken i Aftenposten og få butikkjedenes vurdering av problemer med omsetningen av økologisk kjøtt.

 

Nitritt - med flere navn

Nitritt, eller korrekt betegnelse natriumnitritt er mest kjent som E250. I Norge i dag skal det veldig godt gjøres å unngå å kjøpe kjøtt som inneholder det, for det er stort sett tilsatt alle kjøttvarer som finnes, selv dem du kjøper i ferskvaredisken.

 

Nitritt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nitritt har kjemisk formel NO2-. Den er giftig for dyr og planter, men dels føres det med vannbevegelsen bort fra de øverste jordlagene, og dels kan visse bakterier omsette ionene til luftformig nitrogen. Derfor er nitrittskader sjeldne, med mindre ionene har nådd ned til grunnvannet. I så fall kan sårbare personer (især barn under to år) skades alvorlig av forgiftning med nitrosaminer som dannes i tarmen.

 

Nitritt brukes som konserveringsmiddel i matvareindustrien (hamburgerrygg, saltkjøtt, pølser og annet kjøttpålegg). Ved behandling med nitritt beholdes en lyserød farge, som skjuler den grå tonen som oppstår når kjøttet oksideres.

 

Tidligere forbudt i økologisk kjøtt i Danmark 

-Danmark hadde tidligere et forbud mot nitritt i økologisk mat, men måtte pga. EU-regler oppheve dette forbudet.  Mange jobber for at det skal være standard for økologisk kjøtt, og Norgården har tatt følgen av dette og valgt en strengere linje enn EU krever.  Det er et viktig og riktig valg, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge.

 

Denne saken er laget av Reidar Andestad.  Merknader sendes reidar@oikos.no

 

Her kan du lese om økologiske Norgården sine produkter

 

Annonsører

Samarbeidspartnere