Brennesle og skvallerkål i butikken?

06.05.2012
Det er ikke mange hageeiere som ønsker brennesle og skvallerkål velkommen. Men i den danske supermarkedskjeden Irma, kjent for kvalitetsmat og sin høye andel med økologisk mat, er ugresset tatt inn i varmen. Plantene kommer inn i gruppen "næreksotisk sortiment". Målet er å styrke den danske matkulturen.

Norge sunneste plante, brennelse, finner vi lett mange steder i naturen. I Danmark finnes den nå i butikken. Foto fra Wikipedia/Mihael Gasperl

 

Ut i naturen og inn i butikken?

I NRKs "Ut i naturen" søndag morgen fortalte forfatteren bak boken "Medisinplanter i Norge, Helsebringende vekster i naturen", Rolv Hjelmstad, at nesle er den mest sunnhetsfremmende planten vi finner i Norge. – Ja, så hvorfor ikke ta nesleplantene inn i butikkene også i Norge, og særlig nå på våren når de er på sitt beste? spør Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge, som primært anbefaler folk å finne den i naturen selv.

 

Skvallerkålen venter på å bli plukket

Skvallerkålen er kjent for en frisk og syrlig smak, som gjør den velegnet i blanda salater, mens brennesle blant annet er godt til supper. – Vi ønsker å styrke den danske matkulturen. Målet er å bringe den mer jordnære filosofi bak det nordiske kjøkken, som en rekke kokker har utviklet, videre til våres kunder, sier innkjøpssjef Christian Ipland i Irma. – Det er ekstra moro å prøve noe nytt, særlig når det er noe næreksotisk som gror rett foran nesen vår, sier innkjøpssjefen, som har kjøpt inn brennesler til to uker salg, i følge Økologi & Erverv.

 

Ren Mats nye webside har mange gode oppskrifter. Her finner du blant annet oppskrift på neslesuppe med egg.

 

Boken "Medisinplanter i Norge" av Rolf Hjelmstad finner du på Gyldendal forlag.

 

Brennesla var viktig i Norge

I Norge er smånesle og stornesle viltvoksende. Brennesle var i sin tid Nordens viktigste tekstilplante og ble blant annet brukt til klær, fiskegarn og -snører, tauverk og papir. Gårdene hadde ofte en egen neslegård. De første nordmennene på Island hadde med seg planter og frø av nytteveksten. Planten ble i tillegg benyttet til mat og husdyrfôr.
Kilde Wikipedia

 

Annonsører

Samarbeidspartnere