Bytt ut fiskemiddagen med god biff og god samvittighet

11.11.2011
Du kan bytte ut en torskemiddag i uken med kjøtt fra kuer som bare spiser gress. Dette kjøttet kan inneholde betydelige mengder omega-3-fettsyrer, melder bonde Trond Qvale i en pressemelding.
- Det er økende interesse i flere land for kjøtt basert på 100% gressing og dermed lages uten kraftfôr, sier Reidar Andestad, daglig leder i Oikos - Økologisk Norge. - Hvis dyrefôret ble endret kunne man øke innholdet av omega-3-fettsyrer i kjøttet tilsvarende en til to torskemiddager i uken, sa UMB-professor Anna Haug på seminaret Rødt kjøtt - farlig eller farlig godt?

Professor Anna Haug ved UMB har vurdert fettkvaliteter i 100% gressbasert kjøttproduksjon.

 

Sunne fettsyrer i naturlig kjøtt

Sunne fettsyrer (EPA, DPA og DHA) finnes ikke bare i fisk. De finnes også i
kjøtt, og kan utgjøre en vesentlig del av inntaket når kjøttet er produsert
med tanke på å øke innholdet. Du kan derfor med god samvittighet bytte ut en
torskemiddag med rødt kjøtt hvis du velger kjøtt fra dyr som bare er fôret
på gress.

 

Anna Haug presiserer at storfekjøtt, fisk og melk ikke fullt ut kan erstatte
hverandre som kilde for mikronæringsstoffer. De har hver sine spesifikke
fordeler: storfekjøtt som kilde for jern og sink (som er spesielt viktige
for gravide kvinner og småbarn), fisk som kilde for jod og selen (men ikke
for jern og sink), og melk som kilde for jod og sink.

 

- Derfor er det lurt ikke å spise for ensidig, men å kombinere alle tre,
slik vi har tradisjon for her i landet, sier Haug.

 

Fôret gjør en forskjell

Kuer som bare har gress på menyen har et høyere innhold av omega-3-fettsyrer
i fettet enn kuer som får mer intensiv fôring med store mengder kraftfôr.
Dermed får du også med omega-3- fett når du spiser kjøtt fra slike kuer.
Høyt innhold av omega-3 fettsyrer er positivt for din helse med hensyn på
blodtrykk, kreft og hjerte- og karsykdommer.

 

Fisk er en begrenset ressurs i verden og fiskeoljer kan ikke dekke behovet
for disse fettsyrene i fremtiden. Kjøtt fra dyr som bare får gress kan
derfor øke inntaket av disse fettsyrene i befolkningen og være med på
redusere helseplager som er kjent for å være knyttet til lavt inntak av
omega-3 fett.

 

God samfunnsøkonomi

Norge bruker i dag over ti milliarder kroner i utgifter til legemidler.

 

- En satsing på produksjon av kjøtt med et bedre ernæringsmessig innhold vil
være samfunnsøkonomisk riktig, fastslår Haug.

 

Prosjektleder og bonde Trond Qvale, på Horgen Gård i Nes i Akershus, har
spesialisert seg på denne produksjonen, og dyrene har bare gress på menyen.
Kjøttet er derfor svært ettertraktet og selges i dag blant annet hos Jacobs
på Holtet i Oslo.

 

Foredrag fra seminaret finner du hos Norsk Landbruksrådgivning her

 

Annonsører

Samarbeidspartnere