Christine Koht: høns i bur er tortur

10.11.2010
- Det som er naturlig for høner er å grave i sand, men i burene står de og klorer i betong. De får ødelagt bena. Det er forferdelig. Og dyr har det samme følelsesregisteret som mennesker. Du ville ikke kjøpt en genser hvis det sto at den var laget av barn som ble torturert. Det er noe av det samme med høner, sier Christine Koht til VG i dag.

Oikos ønsker å framheve at de nye ”miljøburene” som har begynt å komme på markedet, er langt fra dyrevennlige. – ikke bli lurt av bransjens markedsføring av de nye burene som ”miljøinnredning” - bur er bur, sier Kristina Alnes i Oikos – Økologisk Norge.

 Økologiske egg fra Østfold. Foto: Adam Stirling.

Koht i aksjon i serien - Koht på landet i VG-tv  Foto:  VG-print

Ny serie: «Koht på jordet»

VGTV og økologisk.no har laget en ny serie "Koht på jordet" som skal gå på VGTV denne uken. I første episode viser Christine Koht nordmenn hvordan økologiske høner har det. Koht har tidligere skrevet et engasjert innlegg i Aftenposten hvor hun oppfordret nordmenn til å kjøpe økologiske egg.

 

Se første episode her.

 

Bur er bur

Fra første januar 2012 vil de nåværende nettingburene bli forbudt, i deres sted vil det komme bur med rede, vaglepinne og sandbad.

På Priors nettsider er de nye burene beskrevet på denne måten "Miljøinnredning kan beskrives som en luksusleilighet med fasiliteter etter hønas behov". Dette er Dyrevernorganisasjoner langt fra enige i.  - De nye burene gir litt bedre dyrevelferd,  men det er fortsatt langt fra god dyrevelferd, sier Marianne Kulø i Dyrevernalliansen.

 

Økologiske høner er de eneste hønene som får være ute - burde ikke frisk luft og sollys være en dyrerettighet? Foto: Dyrevernsalliansen

Nortura surrer

Nortura sier til VG i dag at frittgående høner ikke får gå utendørs fordi Nortura frykter salmonellasmitte. - Vi kjenner ikke til noen tilfeller av salmonella i norske økologiske egg, sier Reidar Andestad i Oikos.  Representanten sitert i VG bekrefter på telefon overfor Oikos, at heller ikke Nortura har påvist høyere grad av salmonella i norske økologisk egg enn i konvensjonelle.

 

 - Det argumentet vi oftest hører for å holde høner innendørs er at det er økonomisk lønnsomt, sier Reidar Andestad i Oikos. Vi synes derfor at det er merkelig at Nortura fokuserer på frykt for salmonella når det ikke er påvist noen forskjell, samtidig som det er en klar økning i dyrevelferd knyttet til å gå fritt ute.


Kjøp økologiske egg - for både dyrevelferd og egen helse!

- Fra et dyrevernperspektiv er det ikke akseptabelt å holde dyr i små bur hele deres liv, sier Kristina Alnes i Oikos. Det beste er økologiske egg, fordi økohøner er de eneste som får lov til å være ute i tillegg til at de har bedre plass inne.  Det svenske Mattilsynet har sammenlignet næringsinnholdet i konvensjonelle og økologiske egg og funnet at økoeggene er mer næringsrike. Det er to grunner til dette skriver de i sin rapport - det økologiske fôret og at hønene får være ute.  - Økologisk gir altså både bedre dyrevelferd og bedre næring til oss som spiser eggene, sier Alnes.

Som forbruker har du makt til å påvirke eggsektoren. I følge undersøkelser gjort av Dyrvernalliansen koster økologiske egg kun 2 kroner ekstra per egg i forhold til de aller billigste bureggene.

 

 

Se det svenske Mattilsynets rapport her

 

Lær mer om forskjellen mellom buregg og økologiske egg på Dyrevernsalliansens' sider burfri.no

 

Les mer om Christine Kohts besøk hos økobonde på Toten her

 

 Her kan du se oppslag i Nationen og debatten som følger saken der.

 

 

 

--------------------------------

Utfyllende informasjon: Per i dag går burhøns på metallnetting ikke på betong, slik som Christine Koht sier. Hennes intensjon er å vise den tydelige forskjellen mellom hvordan økologiske høner får leve sammenlignet med burhøns.

 

 

 

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere