D2 med stor sak om: Er økologisk mat sunnere?

26.08.2011
I fredagens utgave av Dagens Næringslivs magasin, D2, har de laget en 8-siders reportasje om kvalitetsforskjeller på økologisk mat og annen mat.
-Dette er en sjelden oversiktig og grundig sak om sprøytemiddelbruk, coctaileffekt og vurdering av sunnhet av frukt, grønt, melk og kjøtt, sier Reidar Andestad i Oikos – Økologisk Norge.
Også folk som fronter motstand mot fordeler av økologisk mat blir intervjuet som leder av Vitenskapskomiteen (VKM), Jan Alexander. Det er denne komiteen Mattilsynet vil skal vurdere om det er fordeler med økologisk mat eller ikke. – Eksperter som uttaler seg så bastant og samtidig innrømmer at de ikke har lest de viktigste rapporter på området som QLIF-undersøkelsen i EU, er en ulykke for faglig og saklig debatt om økologisk mat i Norge, sier Reidar Andestad.

På Kolonihagens kafe på Frogner kan du hygge deg med god økologisk mat, men er den sunnere spør Dagens Næringslivs magasin D2. Foto: Kolonihagen

 

 

Logikken i at økologisk mat er sunnere

Ernæringsprofessor Gerd Holmboe- Ottesen ved UiO blir spurt av D2 om hva er forklaringen på at økologisk mat er sunnere enn mer næringsrik. -Plantene har et immunforsvar, de bygger opp motstandskraft mot tørke, kulde, sopp og insektangrep. Hvis planten hele tiden får nok vann, gjødsel og sprøytes mot sopp og insekter, så trenge de ikke å anstrenge seg. Det blir som om vi mennesker skulle gå på antibiotika hele tiden. Planter under stress eller angrep, vil produsere sekundære plantestoffer. Mange av disse er antioksidanter som antas å forebygge hjerte- og karsykdommer og kreft. I tillegg lager de gift i små mengder. Giften viser effekt i bekjempelse av kreftceller, og er blitt testet på vev fra mennesker og rotter, sier Holmboe-Ottesen.I USA gir eksperter råd om å spise økologisk mat for å redusere faren for kreft

Artikkelen viser også til president Obamas kreftpanel som i sin rapport om miljømessige grunner til kreft, anbefalte et kosthold tilnærmet økologisk. Ledende forskere i panelet mener menneskekroppen bør unngå eksponering for sprøytemiddel, antibiotika, veksthormoner og forurensing fra kunstgjødsel. - Det er typisk for debatten i Norge at for eksempel lederen av VKM, som også er assisterende direktør i Folkehelseinstituttet, ikke vektlegger forebyggende ernæringsinformasjon på samme måte, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge.

 

Det er journalist Liz Bauer som har laget artikkelen i D2 som vi har trukket ut litt tekst i fra. Vi anbefaler deg å skaffe deg magasinet og lese hele artikkelen der også fagsjef Jon Magne Holten i Oikos - Økologisk Norge og Arne Grønund i Bioforsk blir intervjuet.

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere