Dagbladet: Mattilsynet tillater mer gift i jordbærene. Uten å fortelle deg det.

13.08.2011
Dette er overskriften på en stor artikkel i Dagbladet Magasinet lørdag om jordbær. Ingen spiser så mye jordbær per innbygger som i Norge, som ligger på hele 2,5 kg per hode. Halvparten av bærene i Norge har sprøytemiddelrester i seg. Hvert jordbær blir i gjennomsnitt sprøytet åtte ganger i løpet av sesongen og senest sju dager innen vi putter dem i munnen, skriver Dagblad Magasinet. Det er funnet seks ulike sprøytemidler i jordbær tidligere i år, i følge rapport fra Mattilsynet.

Hever tillatte giftgrenser uten å informere forbrukerne

Det Mattilsynet ikke forteller oss, er at de hever grensen for hvor mye rester av sprøytemidler det kan være i hvert bær. Vi spiser jordbær i dag som inneholder opptil ti ganger så mye gift som for fire år siden. I år er stoffet Azoksystrobin tillatt i 10 milligram og det er fem ganger så mye som for fire år siden. Stoffet Fludioksonil har hatt en seksdobling i mengde fra i fjor til i år. Stoffet Fludioksonil blir påstått å kunne føre til fertilitets- og fosterskader, og norske forskere knytter Azoksystrobin til biedød.

 

 

Misbruk av makt av Mattilsynet

-Det er hårreisende at Mattilsynet tillater flere og flere giftrester i maten, sier Liv Birkeland, tidligere forsker ved Bioforsk Økologisk. - Dette er alvorlig misbruk av makt. Du skulle tro at Mattilsynet var på forbrukernes side, og sette grenser etter hva som er skadelig for oss, men de blir kontaktet av industrien for å heve grensene etter deres behov, sier hun til Dagbladet Magasinet. Seniorrådgiver Maiken Pollestad Sele i Oikos - Økologisk Norge uttaler seg også kritisk til at det tillates mer sprøytemiddelrester, og at stoffer som er farlige for bier blir tillatt brukt i Norge. - Uten bier blir 1/3 av verdens matproduksjon truet på grunn av manglende pollinering, det er svært alvorlig, forklarer Sele.

 

Dette er et lite utdrag av en stor artikkel i Dagbladet Magasinet. Vi anbefaler deg å kjøpe lørdagens avis med magasinet.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere