Dagligvarebutikker må skjerpe krav til energi og økomatutvalg

14.07.2010
Det nordiske Svanemerket har nå skjerpet kravene til butikker. De 59 butikkene som i dag er Svanemerket må kontrollere energiforbruket og flere andre miljøforhold hvis merket skal beholdes videre. Krav til antall miljømerka og økologimerka produkter økes.
– Skal Svanemerket fremme miljøvennlig landbruk og sunn mat er det naturlig å stille krav om flere økologiske varer i butikkene, sier Reidar Andestad i Oikos – Økologisk Norge.

Oikos - Økologisk Norge har forventninger til at miljømerket Svanen stiller krav til Svanemerkede butikker om å ha flere økologiske produkter, sier daglig leder Reidar Andestad.  Økologisk produksjon fremmer miljøvennlighet og sikrer forbrukerne mot uønska tilsettinger og restsprøytemiddel.

 

Svanegodkjente butikker både i Coop og Norgesgruppen

Over hele landet kan du finne Svanemerkete butikker. Det er de store kjedene Coop og Norgesgruppen som har satset på dette. Coop har Svanemerket på flere av sine Prix, Extra, Mega og OBS!-butikker. Norgesgruppen har Svanen på flere av butikkene i kjedene Meny, Centra, Ultra og Jacobs, skriver Svanen i en pressemelding.
- Vi er særlig spent på hvordan kravene til antall miljømerkede og økologiske varer vil være for lavprisbutikkene som ofte har svært lite økomatutvalg, sier Reidar Andestad.

 

Strengere krav

En av de viktigste egenskapene ved det nordiske Svanemerket, er at kravene blir skjerpet over tid. Butikker bruker energi på oppvarming, ventilasjon og ikke minst drift av kjøle- og frysedisker. Nå er det besluttet nye krav, som blant annet innebærer at energiforbruket til butikkene må reduseres betydelig. De nye kravene innebærer gradvis reduksjon av energiforbruket fram mot 2014.

 

Sortiment og avfallshåndtering

I tillegg til skjerpede energikrav, er det også besluttet en innstramming av kravene til butikkenes utvalg av miljømerkete og økologiske produkter samt at en større andel av butikkenes avfall skal være kildesortert. Det er også endrede krav med hensyn til transport og innpakning av varer.

De nye kravene vil bli publisert i løpet av sommeren skriver Svanen på sin hjemmeside.

 

Her kan du lese mer om miljømerket Svanen på deres hjemmeside

 

Her kan du på Oikos siden lese om Svanmerking av brød

Annonsører

Samarbeidspartnere