Danmark: Politisk avtale skaper økoinnovasjon

09.08.2013
Den danske regjeringen og Enhedslisten har inngått en avtale om 15 millioner kroner til økologisk matvarerådgivning. Dette styrker bønder og små økologiske virksomheter i deres produktutvikling og adgang til butikkhyllene. Avtalen vil skape nye virksomheter, jobber og produkter, skriver Økologisk landsforening.

Økologisk matvareproduksjon er et viktig gründermiljø, mener både den danske regjeringens Vekstteam for Matvarer og Natur- og Landbrukskommisjonen. De har nylig fremhevet Økologisk Landsforenings matvarerådgivning som særlig effektfull for å skape nye økoprodukter av høy kvalitet. Den nye avtalen mellom regjeringen og Enhedslisten innebærer at 15 nye millioner skal brukes til slik rådgivning i de neste tre årene (2014-2016). Pengene skal gå til produktutviklings- og salgshjelp for mindre økologiske virksomheter, inkludert bønder, som ønsker å starte egen produksjon av kvalitetsvarer.

- Vi har veldig mange økologiske gründere, og forbrukerne etterlyser flere økologiske varer, sier leder i Økologisk landsforening, Per Kølster. - Jeg vet av egen erfaring som mikrobrygger og bonde, at det er fint å få litt hjelp til produktutvikling og markedsføring. Forbrukerne kan allerede glede seg til flere velsmakende økovarer fra danske produsenter, sier Kølster.

170 kvalitetsprodukter i butikkene

Økologisk Landsforening medvirket med økologisk matvarerådgivning i et pilotprosjekt fram til 2012, initiert av store økologiske virksomheter: Urtekram, Arla, Thise Mejeri, Naturmælk og Friland. Prosjektet var medfinansiert av Matdepartementet (Fødevareministeriet) og EU. Rådgivningen var med på å skape og markedsføre 170 nye økologiske produkter, deriblandt Irmas grøtserie fra Aurion, kvalitetsmost fra Strynø Frugthave, økologiske ferdigretter fra Halkær Ådal i Irma og Niels & Gretes økologiske gård-æg i Dansk Supermarked.

- Vi gleder oss til å kunne være ute hos flere små produsenter. Det bobler med idéer til nye økologiske produkter, og mange eksperimenterer med f.eks. spesielle bær, gamle nordiske kornsorter, dyreraser og bedre matvarehåndtverk hos slaktere, meierier og andre virksomheter, sier Henriette Winther, matvarerådgiver i Økologisk landsforening.

Avtalen vil skape jobber

Økologenes leder tror at den nye avtalen vil skape både nye produkter og flere jobber.

- Økologisk Matvarerådgivning arbeider med kvaliteten fra jord til bord. De nye produktene kan komme fra små møller, mosterier, gårdsmeierier, charcuteri-produsenter, frukt- og grøntprodusenter og bønder. De kaster seg ut i å bearbeide egne varer, til gavn for vekst og jobber på landet, sier Kølster.

- Mange økologiske bønder går med tanker om å bli ferdigvareprodusenter. Det er spennende å arbeide med og dyrke råvarer på en ny måte, mener Kølster. Så kan bonden samtidig følge varene sine helt ut til kundene, og holde mer av verdien i produktere hjemme på gården, avslutter Per Kølster.

Kilde: Økologisk landsforening.

Annonsører

Samarbeidspartnere