Dansk økomat til Norge for 38 millioner

29.11.2012
Danskene har suksess med sin økologiske eksport, spesielt melke og kjøttprodukter. Til Norge ble det eksportert for 37,9 mill norske kroner 2011 i følge nye tall fra Dansk Statistikk.

Kjente danske økovarer er Castello med flere oster, Urtekram med ris, tørket frukt, uter og kremer og Svansø med blandt annet flere sorter økologisk syltetøy.

 

Den danske økoeksporten økte med 178 millioner norske kroner fra 2010 til 2011. Totalt er eksporten av økologiske produkter firedoblet siden 2006, og nådde i 2011 opp i 1038 millioner kroner, en økning på 21% bare fra 2010. Den nye økologiske eksporteventyret støttes av Matdepartementet med blant annet støtte til utvikling av nye produkter og målrettet eksport opprykk.

 

- Jeg er veldig stolt av veksten i eksporten av dansk økologi. Det viser at grønn omstilling kan lønne seg. Til tross for krisen i verdensøkonomien viser den positive utviklingen at det lønner seg å satse tungt på økologi. Derfor legger vi ekstra trykk på den økologiske eksporten gjennom tilskudd til utvikling av nye økologiske produkter og direkte eksportfremmende tiltak som er en del av regjeringens Økologiske Handlingsplan 2020," sier den danske Matministeren Mette Gjerskov.

 

Landene i EU kjøper mest, hele 96% av den danske eksporten. Tyskland er det største markedet med 45 prosent, mens Sverige stod for 18 prosent i 2011. Nå satser Danmark på økologisk eksport til Kina, der matministeren nettopp har vært for å fremme dansk eksport. Det store meierikonsernet Arla har fortalt at de nå eksporter økologisk melk til Kina.

Svansø Gruppebillede-produkter

 

Alle tall fra Dansk Statistikk. Hovedbildet er av Castello Blue Organic som finnes i en rekke butikker i Norge.  Gruppebilde over av Svansø produkter følger saken, det er et av de mest kjente danske økologiske merkene i Norge.
 
Urtekram brun ris-
Urtekram er et av de andre større danske økologiske merkevarene i Norge med en rekke produkter som her fullkorn ris.

 

Denne saken er laget av Reidar Andestad, reidar@oikos.no

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere