Danskene vil ha etikk og økologi!

01.03.2010
Danskene vil ha både etikk og økologi i samme vare. Hele 70 % av Fairtrade-varene i Danmark er også økologiske.

På landsmøtet til Oikos vil organisasjonen drøfte både Ø-merkets framtid og innhold, sett opp mot blant annet det svenske KRAV-merket. Svenskene ser nemlig på mulighetene for å legge inn sosiale kritierer som ligner på Fairtrades kriterier i sitt KRAV-merke.

Fairtrade er populært i Danmark og varene skal helst være økologiske i tillegg. Denne trenden har virket positivt på Urtekram som har Danmarks største utvalg av økologiske varer med Fairtrademerket.

 

Suksess med dobbeltmerkede produkter

- Fairtrade er generelt en økende trend, men det er faktisk noe helt spesielt for Danmark at omkring 70 % av de Fairtrade-sertifiserte varene også er økologiske, sier Peder G. Jessen, salgs- og markedsføringssjef i Urtekram.

- Akkurat nå er de mest populære varene til Urtekram en serie med krydder som går hånd i hånd med sunn livsstil og sosial ansvarlighet, fortsetter Jessen og legger til at hver gang et nytt glass vaniljepulver fra Mariager blir solgt påvirker det livet for vaniljebøndene i Madagaskar.

Stigende salgstall og Fairtrade-ordningen har allerede ført til at bøndene har fått råd til bedre skolegang og bedre drikkevann.

 

 Populært dobbeltmerket krydder. Foto: Urtekram

 

I Sverige var det lenge et krav om at Fairtrademerkede matvarer også måtte være økologiske.

 

Okos drøfter rettferdig produsentbetaling som del av økologisk merkeordning

På landsmøtet til Oikos 19.-21. mars i Kristiansand vil organisasjonen drøfte både Ø-merkets framtid og innhold, spesielt sett i forhold til det svenske KRAV-merket. Svenskene ser nemlig på mulighetene for å legge inn sosiale kritierer som ligner på Fairtrades kriterier i sitt KRAV-merke.


I de internasjonale prinsippene for økologisk landbruk vedtatt av den økologiske verdensorganisasjonen IFOAM, er rettferdig betaling til produsentene et av prinsippene. Rettferdighetsprinsippet er imidlertid ikke et krav i EUs økologiforordning. For import fra utviklingsland er etiske krav aktuelle, og det er her KRAV ønsker å inkorporere dette i ordningen. 

--

Denne saken er et sammendrag av en nyhet fra Økologisk Landsforening. Les hele saken.

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere