Dansker og sveitsere på økotoppen

26.02.2013
Økologisk omsetning har økt med 22 milliarder kroner i løpet av 2011. Dette er en økning på 6,6 prosent fra 2010. Totalt har den økologiske handelen økt med 347 milliarder kroner, viser tall fra IFOAM og FIBL.

Tredobling på ti år

– Verdenssalget av økologisk mat er tredoblet på ti år. Dette viser at det er en global trend at flere og flere handler økologisk mat, sier markedssjef Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge. Første halvår i 2012 var veksten i Norge enda høyere enn den globale snittet, faktisk hele 11 prosent.

Størst økologisk marked i USA og Tyskland

Det ledende markedet er USA med 154 milliarder kroner. I Europa, ble 158 milliarder kroner brukt. Tyskland fører an med et forbruk på 48,5 milliarder kroner, fulgt av Frankrike med 28 milliarder kroner.

Sveitsere og dansker handler mest økologisk

De landene med høyest årlig økologisk handel per innbygger var Sveits og Danmark med mer enn 1176 kroner ( 160 euro). Danmark er det landet i verden, hvor den økologiske andelen av markedet er aller høyest. Hele 7,8 prosent av det samlede matsalget i Danmark er økologisk.

– For danskene har Ø-merket bitt seg fast som en garanti for rene matvarer, dyrevelferd og miljøvennlig produksjon. Samtidig vil stadig flere gjerne vil vite, hvor matvarene kommer fra, hva de inneholder, og hvordan de er produsert. Dette er enkelt å vite når man snakker om økologiske varer, sier markedssjefen i Økologisk Landsforening, Henrik Hindborg.

Land med største økomarked fib ifoam

Irma plakat

Irma fikk internasjonal økologisk butikkpris

Irma, eid av Coop i Danmark fikk hederspris under den økologiske varemessen BioFach i Nürnberg 13-14. februar. Butikkjeden ble sammen med tre andre butikkjeder i Europa kåret til de som har gjort mest for å øke omsetningen av økologisk mat. Hele 20 prosent av vareutvalget hos Irma er økologisk. De tre andre som fikk pris var Tegult fra Tyskland, Auchan fra Frankrike og Norma fra Østerrike. Prisen blir administrert av det tyske magasinet Ein Herz für Bio (et hjerte banker for økologisk) og BioFach-messen.

– Vi er svært glade og stolte over at vår innsats for å styrke og selge mye økologisk mat av høy kvalitet har blitt anerkjent internasjonalt. Siden Irmas etablering for 125 år siden, har vi hatt fokus på kvalitet, og for oss betyr økologisk virkelig kvalitet. Økologiske produkter bruker ingen kjemiske stoffer for å lage en god smak - det er rene produkter som forbrukeren får, sier Uffe Frovst, innkjøpsdirektør hos Irma.

Bildet er av Gram Slott som er et anerkjent sted for økologisk kvalitetsmat i Danmark.Rema 1000 eier en stor andel av slottet og bruker produktene derfra i sine butikker i Danmark.
Plakatbildet fra Irma er tatt av Oikos i 2009.
Tallene over er fra global økologisk statistikk fra IFOAM og FIBL, presentert på økologimessen BioFach.

Annonsører

Samarbeidspartnere