Det økologiske eventyret Irma

19.11.2009
Vi har møtt Bjarne Andersen, butikksjefen i den Irmabutikken i København, som har satt verdensrekord i økologisk omsetning i en dagligvarebutikk. I løpet av en uke i høst var den økologiske andelen av butikkens omsetning hele 55 %. Hele Irma kjeden som tilhører Coop i Danmark oppnådde 34 %.

På slep med fotoapparat, løpende etter Oikos' markedssjef Kersti Mathiassen, sjekket vi varer, priser og utstilling i 10 dagligvarebutikker i København på en dag.

 

 

 

Vel inne i rekordbutikker spør vi butikkansatte om å få ta noen bilder i butikken.  Vi får klar beskjed om at vi må snakke med Bjarne, sjefen selv, og vi finner han snart i ferd med å fylle varer i hyllene.  I denne trange og ikke moderne butikken ved Christianshavn, kryr det av økologiske varer, nesten over alt.  Butikken fungerer som nærbutikk og har et stabilt og miljøbevisst kundegrunnlag her.

 

At rundt 50 % av all melk som selges i København er økologisk, kan man forstå når man ser melkedisken i denne Irma-butikken. Der står 3 sorter økomelk fra Thise Meieriet, 3 sorter økologisk Jerseymelk og 3 i Irmas egne økologiske merkevare, Irma økologisk balanse.  Til sist  kom det tre konvensjonelle i melk tillegg. Utover dette kommer et bredt utvalg i syrnede økologiske melkeprodukter, yoghurt, smør og ost.

 

I alle kategorier kan butikken vise til et godt og bredt økoutvalg i tillegg til det konvensjonelle. I frukt og grønt, blir vi i tillegg vist en hylle med økologiske bananer og sitroner i løsvekt. Det kan de ha siden de ikke tar inn konvensjonelle bananer og sitroner.  

 

 

Engasjert forteller Bjarne Andersen om at de bare fører svinekjøtt fra Frilands eller økologiske svin, som de kan garantere er salmonellafritt. 

 

 

 

Vi skaper nesten kaos i den trange butikken der Bjarne viser oss den ene hyllen etter den andre med et bredt utvalg av økologiske produkter fra ulike produsenter, samtidig flere med Irma-profil enn tidligere.  Når det gjelder økologisk øl, hvor utvalget er svært dårlig i Norge, var det 10 ulike økologiske ølsorter å velge mellom. Bjarne har ikke talt alle økologiske produkter i sortimentet, men tror at rundt 15 - 20 % av varene er økologiske.

 

 

Andersen fortalte at han hadde holdt seg unna priskrigen som har vært på økologisk melk. Irmas strategi er knyttet til å kunne tilby et bredt utvalg av kvalitetsvarer, så de satser ikke på å konkurrere med lavprisbutikker, og kundene hans etterspurte det heller ikke.  Vi er overbevist at dette er butikken som brenner for økologiske varer og er stolt over hva de får til.

 

Moderne Irma

Irma-butikkene har ulike størrelser, og vi har også besøkt en av de nyeste Irmabutikkene, Irma Illum, som ligger i kjelleren i det moderne varehuset av samme navn. Dette er en svært delikat dagligvarebutikk, med et bredere økologisk utvalget enn Irma Christianshavn. De hadde naturligvis også flere konvensjonelle varer enn i den lille Irma butikken.

 

 

Størst økomsetning i Netto

Det er ingen tvil om at Irmabutikkene har best utvalg av økologiske varer.  Men det er faktisk lavpriskjeden Netto, som en finner over hele Danmark, som samlet har den største omsetningen av økologiske matvarer i Danmark.  I forhold til norske lavprisbutikker finner du et vesentlig bedre utvalg i danske Netto, som har som slogan "Alle skal ha råd til økologi".

 

-------- 

Denne saken er laget av Reidar Andestad, kommentarer sendes reidar@oikos.no

Annonsører

Samarbeidspartnere