Digg med egg

28.03.2013
Det er høytid for egg. Visste du at egg er blant den mest næringsrike maten du kan spise? Husk bare å spise hele egget, ikke bare eggehviten. Det er nemlig eggeplommen som er mest næringsrik.

Hver nordmann spiser i gjennomsnitt 11,8 kg egg i året. Det vil si ca. 185 egg per person per år. I påsken dobles forbruket av egg i Norge, og da spiser vi ca. 23 millioner egg i løpet av helligdagene. I eldre tider la ikke hønene egg i den mørke årstiden. Først når dagene ble lysere begynte høna å verpe. Dette falt ofte sammen med påsken, og derfor har vi i dag så sterke assosiasjoner mellom egg og påske.

Egg er en veldig god kilde til protein og inneholder protein av høy kvalitet. Proteinet i egg inneholder nemlig alle de essensielle aminosyrene som vi mennesker ikke kan lage selv, men er avhengige å få tilført via kosten. Egg inneholder faktisk de fleste næringsstoffer som vi trenger, foruten om vitamin C. I tillegg til å være en god kilde til protein er egg rike på vitamin A, D og E, folat og jern.

Tidligere ble egg assosiert med høyt kolesterol, og man ble frarådet å spise egg dersom man hadde høyt kolesterol. I dag er man litt mer restriktive i anbefalingene, fordi nå vet man at det er genetisk hvor mye kolesterolet påvirkes av inntak av kolesterolholdig mat. En kostholdsendring med blant annet mer frukt og grønt og fiber, samt fysisk aktivitet er bedre tiltak for lavere kolesterol.

Økologiske høner har krav på å gå ute så mye de vil. Inne får hønene mulighet til å flakse med vingene, i motsetning til burhøns som ikke har plass til det. De får også sandbade for å pleie fjærdrakten, sove på en vagle, legge egg i et rede, og om natten skal det være mørkt slik at de får hvile. Dyrefôret er selvsagt økologisk. Økologiske egg blir stadig mer populært, og nye tall fra SLF viser at økologiske egg hadde en salgsøkning på hele 22 prosent i 2012.

Oikos - Økologisk Norge ønsker alle en riktig god påske!

Annonsører

Samarbeidspartnere