Doping i grønnsaker

14.01.2010
Paprika, jordbær og druer er blant de produktene som erfaringsmessig er mest sprøytet, sier grønnsaksekspert Thomas Holz, det gjelder spesielt importvarer i vinterstid. Han anbefaler norske forbrukere å velge økologiske varer.

I følge hans erfaring fungerer produsentmøtene for grønnsakdyrkere i Tyskland og andre EU-land, i stor grad som planlegging av sprøyting slik at det ikke skal oppdages i dagens kontrollsystem. Sånn sett fungerer dette som doping, en bruker systematisk sprøytemiddel og prøver å ligge foran det som fanges opp av kontrollsystemet.

Paprika er en av de mest C-vitaminrike grønnsakene. Men den sprøytes mye under konvensjonell produksjon.  Den tyske grønnsakseksperten Thomas Holz  advarer mot restprøytestoffer i særlig paprika, jordbær og druer. Wikipedia bilde.

 

 

Thomas Holz jobber i Norge med å veilede grønnsaksprodusenter.  Oikos bilde.

NRK FBI

NRK Forbrukerinspektørene har laget en stor sak på dette temaet. 
Følg denne lenken.

Tyske dagligvarekjeder stiller strenge krav til restsprøytemiddel i mat enn norske

Det har vært flere skandaler om sprøytemiddelrester i det tyske grønnsaksmarkedet de siste årene. Negative presseoppslag har ført til at flere større dagligvarekjeder i Tyskland stiller strengere krav til nivået av sprøytemiddelrester som kan finnes i grønnsakene, enn det som mattilsynsmyndighetene gjør i landet.  Grenseverdiene er halvert eller satt til null. Dermed stiller tyske dagligvarekjeder også strengere krav når det gjelder restsprøytemiddel i grønnsaker enn de norske.

 

Oikos krever at Coop, Rema 1000, ICA og Norgesgruppen stiller strengere krav

Oikos fremmer nå krav om at norske dagligvarekjeder følger samme standard som Tysklands store dagligvarekjeder har stilt.  -Det vil føre til en kraftig redusering av faren for restsprøytestoffer i mat og den cocktaileffekten vi advarer mot.  Folk får i seg en rekke ulike sprøytemiddelrester som hver for seg ikke overstiger dagens vedtatte faregrense, men som tilsammen kan gi uheldige konsekvenser, sier Reidar Andestad, daglig leder i Oikos. Lidl i Tyskland stiller langt strengere krav til frukt og grønt når det gjelder nivå på restsprøytemiddel enn det de norske dagligvarekjedene gjør!

 

 

Dette er uspøryta økologiske jordbær fra Simen Myhrene. Nå spørs det om forbrukerne kan oppleve disse jordbærene i butikk til sommeren, så langt har nesten ingen bær kommet frem dit. Foto: Oikos

 

Konvensjonelle jordbær sprøytes en rekke ganger

Normalt sprøytes en konvensjonell jordbæråker i Norge og i utlandet en rekke ganger, ofte 6-8 ganger.  Det er ikke lett å vaske av eller skrelle jordbær, så det er større fare for at restsprøytemidler blir med dette produktet enn flere andre.  Mattilsynets rapport om restprøytemidler viser også dette. 83% av norske og 93% av utenlandske jordbær inneholder rester av sprøytemiddel. I tillegg kommer at det i snitt er 3,0 giftfunn pr prøve på norske og 3,6 funn på utenlandske bær. 

 

Fakta om paprika fra Wikipedia

Paprika er en stor variant av chilipepper og er vanlig i matlaging. Paprika er en frukt i botanisk forstand, men brukes som grønnsak i matlaging.

Den finnes i sterkere og svakere varianter i forskjellige farger. At paprikaen mangler den styrken som kjennetegner chillipepper skyldes en resessiv gen variant, noe som ble oppdaget og utviklet i Ungarn, som den dag i dag er kjent for sin paprikadyrkning og sitt paprikapulver.

På engelsk kalles paprika; "bell-pepper", som viser til den klokkeformede fasongen. Paprika er den mildeste av pepperfruktene, og smaken er søt og aromatisk. I de fleste tilfeller kan paprika erstattes av de milde chili-typene som mange mener er langt mer aromatiske.

Paprika inneholder usedvanlig mye C-vitamin, sammenlignet med tomat. Det var den ungarske naturviteren Albert Szent-Györgyi som først oppdaget dette i 1932. Som følge av oppdagelsen fikk han nobelprisen i 1937.

 

---------- 

Mattilsynets rapport om rester av plantevernmidler i norske og importerte jordbær gjelder perioden fra 1.1.08 til 31.05.09. Her er link til rapporten

 

For flere opplysninger: Reidar Andestad, daglig leder Oikos 41 27 16 64. 

Annonsører

Samarbeidspartnere