Dumsnille foreldre skaper dumme barn

11.02.2011
En diett med mye junk food kan gi mindre intelligente barn, ifølge nye resultater. Forsker skylder på at folk er redde for å lage mat fra bunnen av.

Barn under tre år som spiser mye chips, potetgull, kjeks og pizza, har en lavere IQ fem år senere, viser en ny studie fra England. (Foto: Nufsaid/Oikos)

 

Tekst: Mari Hult, Ren Mat.

 

Kosthold:

Hjernen vokser raskest i våre tre første leveår, og god ernæring er viktig for dens utvikling. Dersom små barn spiser en diett fullpakket med fett, sukker og bearbeidet mat, kan de risikere å få i seg for lite vitaminer og næringsstoffer. Dette kan gi alvorlige konsekvenser for hjernen, som ikke vil vokse til optimalt nivå.

 

Forskjellen kan være på så mye som fem IQ-poeng sammenlignet med barn gitt sunnere kosthold med frukt, grønnsaker og hjemmelaget mat.

 

Dette er forskere ved Bristol University i Storbritannia kommet fram til. Undersøkelsen ble publisert i Journal of Epidemiology and Community Health.

 

Dette er den første studien som antyder en direkte kobling mellom småbarns diett og deres hoder senere i livet.

 

 

– Tankevekker

Ifølge ernæingsrådgiver i Oikos, Kari Tande Hansen, er foreldre ofte for ettergivende overfor barns ønsker om usunn mat. Hun oppfordrer foreldre til å ta den nye forskningen på alvor. 

 

 Nå viser en undersøkelses at hurtgmat ikke bare er dårlig for helsen,  den gir også  lavere IQ hos disse barna. Dette må være en tankevekker som fører til at foreldre våkner opp, sier hun.

 

LES MER: – Maten skal være vår medisin, sier overlege. 

 

 

Kan vare livet ut

Forskerne Dr. Pauline Emmett og Dr. Kate Northstone som jobbet på prosjektet advarer mot at effekten det dårlige kostholdet gir kan vare livet ut, selv om en endrer det senere.

 

De målte barnas IQ da de var åtte år gamle. Ifølge forskerne hadde kostholdet for barn i alderen fire til syv år ingen innvirkning på resultatene. Derimot hadde 20 prosent av barna med det verste kostholdet i en alder av tre år gjennomsnittlig en IQ på fem poeng lavere enn gruppen som spiste den beste dietten.

 

 Hjernen vokser på sitt raskeste tempo under de første tre årene og god ernæring i denne perioden kan oppmuntre den til optimal vekst, sa Dr. Emmett i en uttalelse.

 

 I en alder av tre år, sakker hjernens utvikling ned, og det er kanskje grunnen til at kostholdet ikke har like stor effekt etterpå.

 

Anbefaler tradisjonell diett

Ifølge forskeren har barn som får en tradisjonell diett med kjøtt og grønnsaker i et helsebevisst kosthold bedre forutseninger for en høyere IQ, fordi de får servert mer frisk frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og hjemmelaget mat.

 

 Dette betyr ikke at du aldri kan gi barnet ditt brus, chips eller pizza, men dette må ikke dominere kostholdet.

 

LES MER: Norske småbarnsforeldre vil ha økologisk mat

 

 Små barn bør spise hjemmelaget mat tilberedt av ferske råvarer. Problemet er at folk er redde for å lage mat fra bunnen av.

 

4000 barn

4000 barn var med i studien, og det ble brukt et poengsystem for hvert barns diett.

 

Prosjektet tok hensyn til faktorer som sosial klasse, amming og mors utdanning og alder.Forskere har også åpnet for påvirkning hjemmefra, for eksempel barnas tilgang til leker og bøker.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere