E-coli saken må tas alvorlig

31.05.2011
-Vi synes Mattilsynet har gjort en grundig jobb i forbindelse med E-colifaren i Norge på bakgrunn av dødsfall og sykdom som dette har gitt, særlig i Tyskland, sier styreleder i Oikos – Økologisk Norge Jakob Bjerkem. E-coli saker må tas alvorlig av helsemyndighetene og det har de gjort. Bjerkem understreker samtidig at E-coli problem kan dukke opp i mange produksjoner og at økologisk landbruksprodukter ikke er mer utsatt for dette enn andre.

 

Bakgrunnen for at han sier det er at Økomat Innherad i Levanger har distribuert et mindre parti agurker som kommer fra risikoområdet i Spania. Så langt er heldigvis ingen rapportert syke etter dette i Trøndelag.

 

 

Jakob Bjerkem mener det bare var tilfeldig at E-coli ble funnet på økologiske produkter. E-coli er en jordbakterie som ikke har noe med dyrkingsformen å gjøre. Derfor er det heller ikke funnet mer E-coli problem med økologisk mat enn med annen mat.  Det viktigste for å unngå den er renhold og forsiktighet under høsting og pakking, sier han. Han håper dette ikke gir økologisk landbruk et negativt stempel. Han er også bekymret over at dette skal gå utover den fine virksomheten som Økomat Innherad, med sin leder Vidar Grøtting, driver. Selskapet leverer økologisk mat hjem til folk og bedrifter som abonnerer på dette. Bjerkem er selv abonnent her og vil fortsette med det.

 

Jakter videre på import av agurker med mulig smitte

Mattilsynet har fått nye opplysninger fra en importør av økologiske agurker som tilsier at importen kan være noe mer omfattende enn tidligere antatt. Virksomheten Grønnmat i Lillesand har også importert 100 kg økologisk agurk fra en av de mistenkte produsentene i Spania i første halvdel av mai. Produktene er solgt via en abonnementsording, og alle kundene er varslet av importøren, skriver Mattilsynet på sin side

 

Les også mer om dette på okologisk.no

 

Se også sak på Oikos-siden fra mandag

 

Les oppdatert informasjon hos www.mattilsynet.no

 

Annonsører

Samarbeidspartnere